Economie

Chipmakers voldoen deels aan informatieverzoek VS over chiptekort

Verschillende grote chipmakers hebben voor de deadline die maandag afloopt gereageerd op het verzoek van de Amerikaanse overheid om informatie te verstrekken over de problemen in de toeleveringsketen. Washington wil met deze informatie het wereldwijde chiptekort aanpakken. Chipfabrikanten als Micron Technology, Western Digital en United Microelectronics hebben volgens persbureau Bloomberg al hun gegevens bij de Amerikaanse overheid ingediend.

ANP
8 November 2021 11:52

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft in september bedrijven in de toeleveringsketen van chips gevraagd om vragenlijsten in te vullen om zo meer informatie te krijgen over het chiptekort. Hoewel het verzoek vrijwillig is, waarschuwde minister van Economische Zaken Gina Raimondo wel dat het Witte Huis de zogeheten Defense Production Act zou kunnen inzetten om bedrijven onder druk te zetten als ze niet reageren.

Het verzoek van Washington leidde tot kritiek in Taiwan en Zuid-Korea. Sommige chipbedrijven vreesden dat de Amerikanen zouden eisen dat ze handelsgeheimen zouden moeten overhandigen. In de vragenlijst werden chipmakers gevraagd om informatie te geven over voorraden, achterstanden, levertijden, inkooppraktijken en wat ze doen om de productie te vergroten. Ook werd gevraagd om informatie over de belangrijkste klanten van elk product.

Enkele grote chipfabrikanten verklaarden dan ook dat ze bepaalde gevoelige gegevens niet zullen verstrekken. Zo heeft Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zijn antwoord al ingediend, maar er wel voor gezorgd dat er geen klantspecifieke informatie is bekendgemaakt. TSMC is een belangrijke toeleverancier van Apple. Ook is het bedrijf een belangrijke klant van chipmachinefabrikant ASML.

De chipbedrijven in Zuid-Korea, de thuisbasis van Samsung en SK Hynix, bereiden zich voor op een „vrijwillige indiening” van relevante informatie, liet het Zuid-Koreaanse ministerie van Financiën weten. Volgens het ministerie hebben de Zuid-Koreaanse bedrijven wel onderhandeld met de VS over de omvang van de in te dienen gegevens. Volgens mediaberichten in Zuid-Korea zouden de bedrijven slechts „gedeeltelijk” voldoen aan het informatieverzoek.

Het chiptekort heeft het afgelopen jaar zijn tol geëist in een groot aantal industrieën. Het tekort is ontstaan omdat er tijdens de coronapandemie veel meer vraag kwam naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer