Chipcrisis dwingt Honda verwachtingen te temperen
De Japanse autoproducent Honda heeft zijn winstverwachting voor dit boekjaar tot en met maart naar beneden toe bijgesteld. Het bedrijf kampt met tekorten aan chips en verwacht ook niet dat de problemen snel opgelost zullen zijn. Honda is zeker niet het enige autoconcern dat met deze problematiek te maken heeft.
Honda kwam met de aankondiging bij de publicatie van de resultaten van het derde kwartaal, het tweede van zijn gebroken boekjaar. Over de periode juli tot en met september zetten de Japanners een derde minder winst in de boeken. De winstval volgde op een kwartaal waarin het bedrijf de winst juist op wist te voeren. Over de eerste zes maanden van het boekjaar viel de winst 143 procent hoger uit ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder toen de auto-industrie hard werd geraakt door de pandemie die productie en verkoop dwars zat.
Honda verwacht dat het „externe bedrijfsklimaat” uitdagend zal blijven tijdens dit fiscale jaar, voornamelijk door de heropleving van het coronavirus, het tekort aan bepaalde onderdelen waaronder halfgeleiders en een stijging van de grondstofkosten. Voor het hele jaar rekent Honda nu op een winst van omgerekend 4,2 miljard euro. Dat was bij een eerdere raming nog omgerekend 5,1 miljard euro.
De hernieuwde prognoses van Honda volgden daags na de resultaten van concurrent Toyota die zijn winstverwachting juist verhoogde. Ook Toyota wordt door de chiptekorten gedwongen zijn productie te verlagen, maar sneed dus niet in zijn verwachtingen. De Amerikaanse automakers General Motors (GM) en Ford zagen hun winst in het afgelopen kwartaal van dit jaar dalen als gevolg van de chiptekorten. Beide automakers rekenen erop dat de problemen tot in 2022 aan zullen houden. Het Duitse Volkswagen zag de winst kelderen omdat het bedrijf door de chipschaarste niet aan de vraag naar zijn voertuigen kon voldoen.