Binnenland

Directie Eye4Care voor rechter wegens kankerbehandeling

Het openbaar ministerie vervolgt directeur D. Pathuis en zijn compaan J.R. Bos van de alternatieve kliniek Eye4Care wegens het uitvoeren van omstreden kanker– en MS–behandelingen. De directie van de Harlinger instelling moet zich op 9 december verantwoorden voor de rechtbank in Leeuwarden.

ANP
29 November 2004 14:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:56

Na een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloot de rechtbank in Leeuwarden in juli dat de kliniek 32 behandelmethodes niet meer mag uitvoeren. De behandelingen zouden schadelijk zijn en de medewerkers van de kliniek zouden geen bevoegdheid hebben voor het uitvoeren ervan.

De kliniek is niet in hoger beroep gegaan tegen het verbod op het uitvoeren van de behandelingen. Directeur Pathuis heeft daar nu spijt van, want hij is vol overtuiging dat hij wordt vrijgesproken. „Het rapport van de Inspectie klopt van geen kant, je denkt dat zoiets alleen in bananenrepublieken voorkomt. De kankerbehandeling bij ons is veel goedkoper dan in ziekenhuizen. Dat is een bedreiging voor specialisten in ziekenhuizen, want nergens wordt zoveel geld verdiend als in de gezondheidszorg", aldus Pathuis.

Eye4Care is sinds de uitspraak van de rechtbank in juli vleugellam geworden. De kliniek in Harlingen bestaat nog wel, maar voert geen behandelingen uit. Alle zeventien medewerkers zijn daarom ontslagen. Twee van die medewerkers moesten zich voor het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg Groningen verantwoorden. Op 17 januari doet het tuchtcollege uitspraak in die zaak.

Eye4Care, dat een kleine drie jaar bestaat, biedt therapieën aan voor onder meer kanker– en MS–patiënten. Het bedrijf biedt voor 85 euro per uur onder andere de zogenoemde frequentietherapie aan. Hierbij krijgt een ziektekiem een hogere of lagere frequentie op zich ’afgestuurd’, waardoor de ziekte volgens Eye4Care vermindert. Een 49–jarige vrouw eiste in augustus in een rechtszaak het recht op behandeling door de kliniek. Het verzoek van de kankerpatiënt werd echter afgewezen.

Voor het vermeende delict kunnen Pathuis en Bos maximaal zes maanden celstraf of 4500 euro boete krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer