Kamer steunt bijna alle nieuwe coronamaatregelen
Het kabinet sprokkelde woensdag in de Tweede Kamer genoeg steun bij elkaar voor het overgrote deel van het nieuwe maatregelenpakket tegen de coronapandemie. Alleen de inzet van de coronapas in de amateurbuitensport gaat niet door.
De gevaccineerden. Die moeten zoveel mogelijk worden ontzien bij de nieuwe maatregelen, vinden D66 en VVD. Zij namen hun verantwoordelijkheid en haalden hun prik. En dus, zo redeneren beide partijen, zou het slecht uit te leggen zijn als zij nu toch weer met nieuwe beperkingen worden geconfronteerd.
Her en der weer groepsgroottes gaan inperken of tegen de mensen vertellen dat ze thuis minder bezoek mogen ontvangen; VVD-woordvoerster Aukje de Vries gruwt ervan, zei ze woensdag in de Kamer. Dan liever een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar bijvoorbeeld musea, beurzen, congressen, evenementen met vaste zitplaatsen en bij de georganiseerde kunst- en cultuurbeoefening, zoals het kabinet dinsdag voorstelde.
Ho, ho, luidt de kritiek van onder meer SP, GroenLinks en SGP, het gaat toch om de effectiviteit? Het virus bedwingen is toch belangrijker dan vooraf bepalen dat bepaalde groepen maximaal ontzien moeten worden? En wat de pas betreft; misschien heeft die juist wel voor meer onveiligheid gezorgd, oppert woordvoerder Maarten Hijink (SP). Hij vreest dat gevaccineerden zich inmiddels zo veilig wanen dat ze lak beginnen te krijgen aan de basismaatregelen. Zo gaat het alsnog mis.
Liever blaast de partij onder meer het dringende advies ”werk thuis, tenzij het niet anders kan” weer zoveel mogelijk nieuw leven in. Ook in de zorg en op het werk verwacht de SP meer van het weer krachtig gaan naleven van de basisregels dan van de invoering van de coronapas. Daarmee vindt de partij in elk geval een belangrijke raadgever aan haar zijde: het OMT.
Sceptisch is ook SGP-leider Kees van der Staaij. Hij voorziet dat het invoeren van een coronapas op de werkvloer geen tijdelijke maatregel zal zijn als de aandacht voor de basismaatregelen blijft verslappen. In dat geval worden werknemers nog maanden, en misschien wel jarenlang, geconfronteerd met een werkgever die hen om een vaccinatie-, herstel- of testbewijs vraagt.
Werkvloer
Hoe het kabinet een en ander precies voor zich ziet, blijft nog onduidelijk. Zorgminister De Jonge wil eerst werk maken van het nog verder verbreden van de inzet van de coronapas naar klanten van de niet-essentiële detailhandel. Een concept-spoedwet om dat te kunnen regelen, wil hij eind volgende week al naar de Kamer sturen. Als het aan het kabinet ligt, is die uitbreiding vooral regionaal, namelijk in gebieden met veel besmettingen en een lage vaccinatiegraad. Het regelen van de coronapas op de werkvloer komt pas later aan bod.
Voor de dinsdag gepresenteerde maatregelen bleek woensdag ook zonder stemmingen genoeg steun te zijn. Na de toezegging om geen coronapas in te voeren in de amateurbuitensport gingen in elk geval VVD, D66, CDA, PvdA, Volt en Fractie Den Haan al akkoord.