Opinie

Dankdag voor een land dat in crisis verkeert

Danken. Het is een gevleugelde uitdrukking: er is reden genoeg om dankbaar te zijn. Daar valt ook geen speld tussen te krijgen. Wie er aan twijfelt, moet even wat beelden opzoeken van de andere kant van de wereld en direct is duidelijk dat Nederland in alle opzichten een bevoorrecht land is.

Hoofdredactie
3 November 2021 08:37
Redenen genoeg om te danken, ook in crisistijd. Elke ademhaling is genade. beeld RD, Henk Visscher
Redenen genoeg om te danken, ook in crisistijd. Elke ademhaling is genade. beeld RD, Henk Visscher

Economisch gezien behoort ons land tot de wereldtop: het staat als zesde in een rij na Luxemburg, Noorwegen, Zwitserland, Qatar en Denemarken – gemeten naar wat er in deze landen geproduceerd wordt. Dus vér boven de Verenigde Staten (9), Duitsland (16), Japan (17) of Zuid-Korea (37). Als het gaat om de hoeveelheid export op het gebied van land- en tuinbouw zijn we zelfs het tweede land ter wereld.

Ook op andere terreinen gaat het goed. De Britse denktank Legatum Institute publiceert elk jaar een zogenaamde welvaartsindex waarin landen een hogere plaats krijgen naarmate het er goed voorstaat op het terrein van gezondheidszorg, veiligheid, onderwijs, rechtstaat, levensstandaard, en nog een handvol andere kenmerken. Opnieuw neemt Nederland de zesde plaats in, na Zwitserland en vier Scandinavische landen. Kortom: wie zou nog durven klagen en wie waagt het om ondankbaar te zijn als het zó goed met ons gaat en als anderen het slechter hebben?

Toch zit er een misvatting achter die gedachte. Dankbaarheid is niet verbonden aan de mate van welvaart of welzijn. Als dat zo was, is er óók altijd reden om ondankbaar te zijn. Misschien hebben anderen het slechter, maar het kan ook altijd beter. Nederland staat immers nog niet op de hoogste positie? En is er geen sprake van een wooncrisis, een kabinetscrisis, een monetaire crisis, een coronacrisis en een klimaatcrisis? Een spa dieper: een genderrevolutie, aanvallen op de vrijheid van onderwijs, de vrijheid van godsdienst? Nog dichter bij huis: ontkerkelijking, spanningen tussen kerken, verdeeldheid binnen kerken, geestelijke armoede? Wie zou nog durven danken?

De ranglijsten met welvarende landen enerzijds en de opsomming van crises anderzijds, hoeft christenen niet in verwarring te brengen. De Bijbel, met name de eerste hoofdstukken ervan, houden hen het juiste perspectief voor. In een wereld waarin zonde een deugd geworden is, moet straf wel onontkoombaar zijn. Voor een heilige en goede God is elk uur op de wereldklok een nieuwe onbeschrijflijke aantasting van Zijn eer. Voor een mensheid die de vuist opheft naar zijn Schepper, is elke ademhaling genade.

Waarom gaat het nog zo goed met Nederland? Omdat God de dag van Zijn oordeel uitstelt en de dag van Zijn genade verlengt, zodat Zijn huis vol wordt. Waarom gaat het dan zo slecht in Nederland? Omdat God iedereen daarmee oproept tot bekering, zodat Zijn huis vol wordt. Waarom gaat het niet nóg slechter in Nederland? Omdat God Zijn volle toorn heeft uitgestort op Zijn Zoon, zodat zondaren toch gered kunnen worden en Zijn huis vol wordt. Redenen genoeg om dankbaar te zijn.

Gerelateerd nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer