China presenteert VN ‘nieuw’ klimaatplan vlak voor top Glasgow
China, de grootste vervuiler ter wereld, heeft drie dagen voor het begin van de klimaattop in Glasgow de jongste plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen aan de Verenigde Naties gepresenteerd. De Volksrepubliek wil voor 2030 op het hoogtepunt zijn van de uitstoot van broeikasgassen. Daar moet het dan vóór 2060 helemaal mee afgelopen zijn. Maar eerder stelde Beijing al vrijwel precies hetzelfde; dat het rond 2060 het doel zou bereiken om klimaatneutraal te zijn.
De Chinese plannen vloeien voort uit de afspraken die in 2015 op de klimaattop van Parijs zijn gemaakt voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De landen spraken af beloftes over de reductie van de uitstoot te doen en die elke vijf jaar te vernieuwen, het liefst met meer ambities erin verwoord. Deze beloftes heten Nationaal Bepaalde Bijdragen (NDC).
Volgens de Chinese leider Xi Jinping, die naar verwachting niet zelf naar de klimaattop in Glasgow gaat, streeft zijn land ernaar dat in 2060 nog slechts hooguit 20 procent van de energiebehoefte uit fossiele brandstoffen komt. President Xi wil het gebruik van steenkool in China drastisch reduceren, met als doel in 2060 klimaatneutraliteit te bereiken.
De opwekking en het verbruik van energie moet dan niet meer tot extra CO2-uitstoot leiden. In de herhaalde Chinese beloftes staat ook dat de CO2-uitstoot in 2025 met 18 procent zal zijn gedaald ten opzichte van 2020.
Maar tegelijkertijd gaat China door met het openen van tientallen nieuwe kolencentrales. Bovendien heeft de regering in Beijing medio oktober de binnenlandse steenkoolproductie verhoogd en de stroomtoevoer beperkt naar energievretende industrieën en andere fabrieken tijdens perioden van een piek in de vraag. Momenteel voedt steenkool bijna 60 procent van de Chinese economie.