Kerk & religie

Rechter: Seponeren zaak-Akster onterecht

Het seponeren van de zaak van J. W. Akster, voormalig financieel directeur van Stichting Timotheos die wordt beschuldigd van seksueel misbruik en mensenhandel van een 19-jarig meisje, was voortijdig en onterecht.

Redactie kerk
23 October 2021 08:03Gewijzigd op 26 October 2021 09:44
Rechtbank in Blantyre. beeld RD
Rechtbank in Blantyre. beeld RD

Dat besloot het hooggerechtshof in Blantyre in Malawi vrijdag. De zaak van Akster werd in mei van dit jaar door rechter Tsoka Banda geseponeerd.

Rechter Banda ging destijds over tot seponeren, omdat de rechtszaak door vertragingen te lang op zich had laten wachten. Hij zei dat de zaak al sinds de arrestatie van Akster in 2018 liep, wat betekende dat deze twee jaar aan de gang was tot september 2020, toen de staat een aanklacht indiende. De wet vereist dat verdachten binnen een redelijke termijn worden berecht. Een termijn van twee jaar was volgens Banda te lang.

Misleid

Het hooggerechtshof noemt de uitspraak van Banda nu „voortijdig en onterecht”, omdat Akster niet in 2018, maar in september 2020 werd gearresteerd. Zijn verzoek om ontslag volgde dus minder dan drie maanden na zijn arrestatie. Een vertraging van drie maanden is volgens hem „niet buitensporig.”

De rechter verwijt de advocaat van Akster dat hij de lagere rechter heeft misleid door te stellen dat Akster was gearresteerd in 2018, terwijl uit de feiten van de rechter duidelijk bleek dat dit in 2020 is gebeurd.

Het hooggerechtshof beveelt verder dat de zaak tegen Akster moet worden behandeld door een andere rechter. De zaak is al ingediend bij de hoofdmagistraat in Blantyre, aldus advocaat Victor Jere, die in deze zaak als openbaar aanklager fungeert. De hoorzitting was uitgesteld in afwachting van de uitspraak van het hooggerechtshof en zal nu worden voortgezet.

Onschuldig

Akster zegt in een reactie „volkomen onschuldig te zijn. Deze zaak is het resultaat van een haatcampagne door een paar blanken. Hoe kan het dat een privé-advocaat optreedt als openbaar aanklager, en niet de staat? Ik heb veel bijgedragen aan dit land, maar ik sta versteld van de manier waarop ze mij behandelen.”

Akster wordt verder verdacht van het seksueel misbruiken van drie mannen en van zes studenten in de periode dat hij financieel directeur was van Timotheos. De behandeling van deze zaak is in handen van het Constitutioneel Hof en werd vorige week met een maand uitgesteld. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de verdachte hierdoor de gelegenheid krijgt om de verklaringen van getuigen te beïnvloeden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer