Kerk & religie

Rechtszaak tegen Akster maand uitgesteld

De rechtszaak in Malawi tegen de van seksueel misbruik beschuldigde W. Akster is met een maand uitgesteld.

Kandani Ngwira
12 October 2021 18:45
Een bord langs de highway richting Zomba, in Malawi. beeld Stichting Timotheos
Een bord langs de highway richting Zomba, in Malawi. beeld Stichting Timotheos

Dat besloot het Constitutioneel Hof in Blantyre dinsdag. Tijdens de zitting kruiste advocaat Victor Jere, die in deze zaak als openbaar aanklager fungeert en tegelijk de slachtoffers verdedigt, de degens met de advocaten van Akster. Deze beschuldigden Jere ervan te handelen zonder toestemming van de procureur-generaal, de hoogste baas van het Constitutioneel Hof.

Advocaat Jere stelde echter dat de procureur-generaal zelf hem bevoegdheid had verleend en dat hij daarvoor al door de directeur van het openbaar ministerie was aangesteld als aanklager in deze kwestie.

Jere verweet Aksters advocaten dat zij voortdurend vertragingstactieken inzetten om de rechtsgang te frustreren. Dat is volgens hem ook de reden dat zijn advocaten niet hebben voldaan aan het verzoek van de rechtbank om voor 20 augustus een verklaring in te brengen met de belangrijkste argumenten voor de verdediging.

De advocaat van de slachtoffers toonde een brief van de procureur-generaal, ontvangen op 8 oktober 2021, die bevestigt dat hij gemachtigd is als aanklager op te treden. Daarnaast verzocht Jere het Constitutioneel Hof de zaak terug te verwijzen naar de lagere rechtbank waar de zaak strafrechtelijk behandeld kan worden in plaats van procedureel.

Het Constitutioneel Hof zal op 16 november beslissen of Jere bevoegd is om als procureur-generaal op treden.

Akster wordt verdacht van het seksueel misbruiken van drie mannen en van zes studenten in de periode dat hij financieel directeur was van Timotheos. De zaak werd op 10 mei doorverwezen naar het Hof. Daarnaast loopt er een rechtszaak waarin Akster beschuldigd wordt van misbruik van een studente.

Akster zei dinsdag na de rechtszaak desgevraagd dat hij niet mocht reageren van zijn advocaat. In een rondzendmail aan familie en vrienden gaf hij aan betrokken te zijn bij stichting Lukas Malawi die hulp wil bieden aan bejaarden en gevangenen. Er is nog geen project gestart maar er wordt onderzoek gedaan naar „wat nodig en wenselijk zou zijn voor deze doelgroepen.”

Volgens de website van Lukas Malawi wil de stichting zich ook inzetten voor slachtoffers van seksueel misbruik. Om die reden hebben mensenrechtenorganisaties maandag een persconferentie belegd en de rechter gevraagd om Akster het land uit te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer