Duitse media kritiseren Nederlands drugsbeleid
„Waar ruikt het in Amsterdam naar? Niet naar de vaak bezongen rozen, maar naar cannabis. De ranzige lucht waait over de grachten, waar de ene na de andere coffeeshop staat.”
De Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine (FAZ) pakte maandag groot uit met het Nederlandse drugsbeleid. De aanleiding is het proces dat dezelfde dag begon tegen de verdachten van de moord op journalist Peter R. de Vries. Hij werd in juli in Amsterdam op klaarlichte dag neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen. Vermoed wordt dat de criminele drugsorganisatie rond Ridouan T. achter de moord zit.
De FAZ wijst naar de Nederlandse handelsmentaliteit en de lage straffen voor drugsbezit als oorzaken van de drugsoorlog. „In Nederland is wiet roken al lang toegestaan, Amsterdam geniet de reputatie een liberaal paradijs te zijn. Maar intussen vechten bendes een drugsoorlog tegen elkaar uit, die men tot dusver alleen in Mexico en Colombia kende”, schrijft de Frankfurter.
Het weekblad Der Spiegel bracht het Nederlandse drugsbeleid afgelopen vrijdag al voor het voetlicht. Op de voorpagina van het magazine prijkt Frau Antje met in haar ene hand een kaas gevuld met drugs en in de andere een kalasjnikov. Tussen haar lippen een joint. De kop luidt: Käse, Kokes und Killer (kaas, cocaïne en moordenaars).
Der Spiegel legt eveneens een link tussen het Nederlands gedoogbeleid van wiet, de handel in harddrugs en de moord op De Vries. „De coffeeshops met hun softdrugs hebben de deur opengezet voor criminele benden, die vervolgens hun handel uitbreidden met harddrugs”, schrijft Der Spiegel. „Het zou vooral om cocaïne gaan, omdat dat veel meer oplevert. Meer geld leidt tot meer geweld, en nu wordt de oorlog tussen bendes onder elkaar en met de staat openlijk op straat uitgevochten.”
De twee artikelen verschijnen in de Duitse pers op het moment dat in de kabinetsformatie wordt gesproken over de legalisering van cannabis. De Groenen en de liberale FDP, de mogelijke coalitiepartners van de sociaaldemocratische SPD, zijn voorstander van het legaliseren van de hasjconsumptie.
De Frankfurter en Der Spiegel waarschuwen Duitsland niet de weg van Nederland in te slaan. Of is dat al gebeurd, vraagt Der Spiegel. „Ik wil geen Nederlandse toestanden in Duitsland”, verklaart Daniela Ludwig, die namens de Duitse regering belast is met de bestrijding van drugscriminaliteit. „We kunnen de golf nog voor zijn. Maar dan moeten we de bestrijding van de georganiseerde drugshandel absolute voorrang verlenen.”
Een Amsterdamse rechercheur, die anoniem wenst te blijven en daarom kortweg wordt aangeduid met Cees, reageert: „Ik ben al te lang van de partij om in een happy end te geloven. Misschien heeft Duitsland geluk en loopt er niet een type als Taghi rond. Maar ik schat in dat het in Duitsland net zo erg zal worden.”