Binnenland
Ziekenhuis Isala Zwolle overweegt overleg met kerken Staphorst over vaccinatie

Ziekenhuis Isala in Zwolle overweegt in overleg te treden met kerkelijke sleutelfiguren in Staphorst in een poging de vaccinatiegraad op te krikken.

Ina Kuper. beeld Isala
Ina Kuper. beeld Isala

Dat zegt Isala-bestuurder Ina Kuper maandag desgevraagd. Het idee voor een overleg tussen ziekenhuis en kerken in Staphorst kwam maandag ter sprake in een overleg van het Isala-bestuursteam.

In Staphorst ligt de vaccinatie naar verhouding laag. „Zo’n gesprek kan natuurlijk ook nuttig zijn in andere gemeenten waar mensen zich minder laten vaccineren”, zegt Kuper.

Het Zwolse ziekenhuis kampt sinds enkele weken met een forse toestroom van Covid-patiënten. Maandag lagen er 21 mensen met corona in Zwolle. De helft van hen komt uit Staphorst, een van de grootste coronabrandhaarden in Nederland op dit moment.

Wat is voor uw ziekenhuis nu het grootste probleem?

Kuper: „We hebben te maken met een veelkoppig monster. Naast de forse toename van het aantal Covid-patiënten worden we geconfronteerd met een veel groter beroep op traumazorg. Denk aan medische ingrepen na auto-en bromfietsongevallen. Verder is sprake van een geboortegolf, die ook verloskundige hulp vraagt. Door de druk op de zorg moesten we zaterdag tientallen geplande inhaaloperaties afzeggen. Dan gaat het bijvoorbeeld om heupoperaties en complexe spataderoperaties.”

De helft van de covid-patiënten komt uit Staphorst. Hoe verklaart u dat?

„Dat heeft alles te maken met het feit dat een flink deel van Staphorst zich niet laat vaccineren. Ongeveer 90 procent van de patiënten met Covid die nu binnenkomt, is ongevaccineerd. Die mensen blijken ernstiger ziek te zijn dan gevaccineerden. De niet-gevaccineerden blijven ook langer in het ziekenhuis liggen. Mijn sterke advies aan de niet-gevaccineerden in Staphorst, en natuurlijk ook op andere plekken is: laat je vaccineren. Doe het voor je zelf, maar ook voor je omgeving.”

De reformatorische kring telt nogal wat mensen met gewetensbezwaren tegen vaccinatie. Hoe kijkt u daarnaar?

„Ik vind het niet verstandig als mensen zich niet laten vaccineren. Niet-gevaccineerden mensen met Covid laten zich in het ziekenhuis behandelen met medicijnen. Ik zou zeggen: Zie het nemen van een vaccin ook als een behandeling. Door de zorg voor Covid-patiënten moeten wij zorg voor anderen uitstellen. Dat zouden mensen zich goed moeten realiseren.”

Kunt u zich voorstellen dat gewetensbezwaarde niet-gevaccineerden zich onder druk gezet voelen?

„Het zou ook een gewetenszaak moeten zijn voor niet-gevaccineerde mensen dat de zorg voor anderen in het gedrang komt. Dat is ook een ethisch vraagstuk.

Laten mensen hun gezond verstand gebruiken. Ik hoorde het afgelopen weekend in de media iemand uit kerkelijke kring in Staphorst zeggen dat mensen zich maar moeten laten vaccineren als dat verstandig is met het oog op bijvoorbeeld hun werk. Dat vind ik een goed geluid.

Als mensen zich echt niet willen laten inenten tegen Covid, raad ik ze aan om 1,5 meter afstand te houden en de hygiëneregels in acht te nemen. Wat betreft allerlei complotverhalen over vaccinatie zou ik zeggen: laat je goed informeren.”

Er klinken onder ongevaccineerden geluiden dat ze zich als halve criminelen voelen weggezet. Ze wijzen er op dat er toch ook plek is in het ziekenhuis voor zware rokers met ziektes of voor dronken mensen die een ongeluk veroorzaken.

„Er is plek voor iedereen in het ziekenhuis. Al dan niet gevaccineerd zijn, is geen criterium voor ons om iemand wel of niet op te nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer