Binnenland

Huisarts Wilmar Karels: Ik kom nogal eens uren tekort voor al het werk

Hij oefent zijn vak met plezier uit. Maar door de coronapandemie stapelen de taken voor huisarts Wilmar Karels (33) uit Ouderkerk aan den IJssel zich op. Dat baart hem zorgen.

14 October 2021 20:10
Huisarts Wilmar Karels uit Ouderkerk aan den IJssel: „Door drukte komt visite bij eenzame oudere nogal eens in het gedrang.” beeld Cees van der Wal
Huisarts Wilmar Karels uit Ouderkerk aan den IJssel: „Door drukte komt visite bij eenzame oudere nogal eens in het gedrang.” beeld Cees van der Wal

„Ik kom nogal eens uren tekort voor al het werk”, zegt Karels. Hij herkent zonder meer de uitkomsten van een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Driekwart van de dokters vindt de werkdruk veel te hoog. Gaten in het rooster zijn lastig te vullen. Door inhaalzorg en een stijgende zorgvraag is het drukker dan ooit in de spreekkamers, blijkt uit een door 1100 huisartsen ingevulde enquête.

Pijnklachten

Het stuit Karels tegen de borst dat hij veel tijd kwijt is aan administratieve zaken. „Dat gaat ten koste van het klassieke huisarts zijn. Zo komen het telefoontje naar de patiënt die chemotherapie ondergaat, of de visite bij de eenzame oudere nogal eens in het gedrang.”

Het kost hem het nodige belwerk om door corona uitgestelde behandelingen te regelen. „Neem de patiënt met hevige pijnklachten die vanwege een wachtlijst pas over anderhalve maand bij de neuroloog terechtkan. Het kost veel tijd om iemand eerder bij de specialist te krijgen. Als dat al lukt.”

Morfinepleisters

Het zorgt voor spanning bij de huisarts uit Ouderkerk aan den IJssel dat hij sommige patiënten langer in het ongewisse moet laten dan hij zou wensen. Dat heeft alles te maken met drukte in ziekenhuizen door coronazorg. „Heupoperaties zijn tijdens de pandemie vaak uitgesteld. Intussen heeft de oude dame die wacht op een heupprothese veel pijn. Die geef ik dan paracetamol en uiteindelijk zelfs morfinepleisters, met alle gevaren van dien.

Iets dergelijks speelt bij buikklachten. Die kunnen bij darmkanker passen. Een dikkedarmonderzoek geeft uitsluitsel. Het geeft patiënten veel onzekerheid als dat onderzoek lang op zich laat wachten.”

De laatste maanden krijgt de huisarts diverse patiënten met „opgespaarde klachten” onder ogen. „Denk aan diabetespatiënten. Ze lieten zich tijdens de pandemie niet zien, en komen nu op het spreekuur omdat hun kwaal is verergerd.”

Door de hectiek ontglipt de huisarts weleens wat. „Ik wil taken niet te veel uitstellen, omdat mijn takenlijstje dan alleen maar langer wordt en ik zaken over het hoofd ga zien.”

Huisartsen kunnen vanwege de werkdruk geen rol meer spelen in nieuwe grootschalige vaccinatiecampagnes, gaf de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) woensdag aan. Karels is het daar helemaal mee eens. „Als ik nu een aan huis gebonden patiënt thuis zou moeten prikken, betekent dat een rit heen en weer naar Gouda en toediening van het vaccin. Dat is bij elkaar snel anderhalf uur.”

Rompslomp

De administratieve rompslomp rond het vaccineren van ouderen was Karels de afgelopen maanden een doorn in het oog. Hij entte op zijn praktijk enkele honderden patiënten in tegen Covid. „Het prikken zelf was het punt niet. Wel problematisch was de ICT eromheen. Op dat gebied ging het veel te vaak mis. Nogal eens lukte het niet om de gegevens van de gevaccineerde patiënt door te geven aan het RIVM.”

Niet alleen het werk, ook de thuissituatie vergt het nodige van Karels, vader van drie kinderen. In de avonden heeft hij niet altijd even veel puf meer. „Wel ben ik blij met het wekelijkse vaste avondje volleyballen.”

Verzwikte enkel

Heeft de huisarts nog schik in zijn werk? „Jazeker. Ondanks de drukte in coronatijd ervaar ik nog altijd veel voldoening in mijn vak. Door de grote variatie van patiënten en ziektebeelden en de wetenschappelijke verdieping.

Een volle dag is niet zo’n probleem als ik aan het eind van die dag kan terugkijken op een paar goede gesprekken met patiënten. Een mens is meer dan zijn probleem. Ook iemand met een verzwikte enkel kan een heel verhaal hebben.

Het mooist vind ik de momenten dat ik echt iets kan betekenen voor mensen. Juist ook voor ongeneeslijk zieke patiënten. Het geeft me voldoening als ik door pijnbestrijding en mijn aanwezigheid het lijden van de patiënt kan verminderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer