Universiteit kweekt met succes zwaar bedreigde kleine valeriaan
Onderzoekers van de Wageningse universiteit zijn erin geslaagd om ongeveer honderd nieuwe pollen van de zwaar bedreigde kleine valeriaan te kweken.
Deze pollen hebben in de zomer in de kas gebloeid en daarvan is zaad verzameld. Zaad en pollen zijn woensdag verspreid in het Wisselse Veen bij Epe in Gelderland. Dat zal helpen om helemaal verdwijnen van de plant te voorkomen, hoopt Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), dat het project samen met de Wageningse universiteit startte.
Kleine valeriaan (Valeriana dioica) is een plant uit de kamperfoeliefamilie die vroeger algemeen in Nederland voorkwam. Nu staat de plant op de Rode Lijst van zeer bedreigde soorten. Dat komt volgens ecoloog André de Bonte van GLK doordat gebieden als elzenbroekbossen en blauwgraslanden door verdroging verdwijnen. Kleine valeriaan groeit juist in gebieden waar schoon water aan de oppervlakte komt. Het was een verrassing dat een vrijwilliger van GLK een plantje in het Wisselse Veen ontdekte, aldus GLK.
De universiteit heeft van het gevonden plantje stekken genomen en die in de kas vermeerderd. Dat leverde ongeveer honderd pollen op. In het Wisselse Veen komen meer zeer zeldzame planten voor, zoals de vleeseter zonnedauw en orchideeën.