Gasprijs loopt licht terug
De energieprijzen zijn nog steeds historisch hoog, maar de gasprijs is sinds vorige week wel met zeker 10 procent gedaald. Dat bleek woensdag uit cijfers van de Amsterdamse ICE-gasbeurs, de marktplaats waar energiemaatschappijen hun inkopen doen.
Op de beurs moest woensdag ruim 90 euro per megawattuur gas worden betaald. Dat is 71 euro minder dan de kortstondige piek van 161 euro een week geleden. Daarmee is de prijs overigens nog altijd vier keer zo hoog als in het afgelopen voorjaar.
De energieprijzen zullen de komende maanden nog wel hoog blijven, maar gaan waarschijnlijk begin volgend jaar weer dalen. Dat zei Gita Gopinath, hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dinsdag in een interview met persbureau AFP.
De energieprijzen stegen wereldwijd hard door het sterke economische herstel na de coronacrisis. Ook andere factoren spelen daarbij een rol, zoals een beperkt aanbod op de olie- en gasmarkt. De prijsdaling van deze week houdt verband met de bereidheid van Rusland om meer gas te willen leveren aan Europa.
Hoewel er zorgen zijn over gastekorten nu de winter in aantocht is, zou er volgens Gopinath in het eerste kwartaal van volgend jaar verlichting moeten komen die doorzet in het tweede kwartaal. „Zodra we de wintermaanden zijn doorgekomen, zullen we in een betere positie verkeren”, verwacht de IMF-econoom.
Voor de hoge gasprijs is niet één oorzaak aan te wijzen, aldus demissionair-premier Rutte tijdens een debat dinsdag in de Tweede Kamer over de komende EU-top. Rusland hiervan te beschuldigen wijst hij van de hand. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom voldoet aan zijn gascontracten. Rutte: „Het is niet een heel sterke case om Poetin hier hele grote verwijten over te maken.”
Tijdens het debat vroeg Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) hoe het kabinet aankijkt tegen het aanleggen van gezamenlijke Europese gasreserves. Volgens Rutte gaat de aanleg daarvan te lang duren, namelijk vijf jaar.
PvdA-leider Liliane Ploumen stelde dat door gezamenlijk gas in te kopen de prijs gedrukt wordt. Rutte ziet daar evenmin heil in. Als Europa dan minder wil betalen, wordt het gas gewoon aan Azië verkocht, verklaarde hij. Het opzetten van een Europese inkooporganisatie vergt volgens hem ook veel tijd en lost de huidige problemen niet op.
Belastingen
De Europese Commissie maakt woensdag een aantal maatregelen bekend die de energieprijzen voor de korte en middellange termijn in toom moeten houden. Rutte verwachtte vooraf dat Brussel de lidstaten vooral meer vrijheid zal geven als het gaat om belastingen op energie.
De hoge energieprijs staat ook hoog op de agenda van de EU-top die volgende week donderdag en vrijdag wordt gehouden.