Economie

Energiebedrijven roepen overheid op om belasting te verlagen

Energie-Nederland wil geen ingreep in de markt maar liever aanpassing van de belastingen om een sterk oplopende energierekening te voorkomen. Dat meldde de branchevereniging voor energiebedrijven donderdag.

Redactie economie
8 October 2021 11:07Gewijzigd op 8 October 2021 11:14
Hoe hoog de energierekening uitvalt, verschilt per huishouden. beeld ANP, Koen van Weel
Hoe hoog de energierekening uitvalt, verschilt per huishouden. beeld ANP, Koen van Weel

De gasprijzen zijn de afgelopen weken tot historische hoogtes gestegen, maar volgens de vereniging doet de markt nu zijn werk. „De markt zit nu misschien niet in de meest optimale omstandigheden, maar die zijn wellicht ook niet structureel dus dan is het goed als de overheid actie onderneemt om kwetsbare groepen te helpen”, zegt Roel Kaljee, programmamanager bij Energie-Nederland. „De overheid is verantwoordelijk voor belastingen en de opslag duurzame energie (ODE). Met de btw erbij is dat de helft van de energierekening.”

Het kabinet sorteerde eerder al voor op de stijgende prijzen van gas en stroom en trok daarvoor 375 miljoen euro uit. Dat bedrag kan volgens Energie-Nederland omhoog.

Energierekening

Nu al bestaat een groot deel van de energierekening uit belastingen en een teruggave daarop.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven huishoudens in Nederland jaarlijks gemiddeld 1201 euro uit aan gas en 871 euro aan elektriciteit. Door een teruggave van de belasting van 559 euro komt de gemiddelde energierekening onder de streep op 1513 euro uit. Deze cijfers zijn gebaseerd op de situatie begin 2021.

17572119.JPG
beeld RD

De Rabobank berekende eind september op basis van de gasprijzen van dat moment dat de gemiddelde energierekening voor een huishouden volgend jaar 600 euro hoger uitpakt. Dat wordt mogelijk nog hoger, want deze week bereikten de gasprijzen nieuwe records.

Belastingen maken een groot deel uit van de gasrekening. Begin dit jaar ging het gemiddeld om circa 630 euro. Daar gaat de eerdergenoemde belastingteruggave nog wel af. Huishoudens zijn gemiddeld zo’n 190 euro kwijt aan transportkosten en ongeveer 390 euro aan leveringskosten.

Hoe hoog de energierekening uitpakt, verschilt sterk per huishouden. Zo was een gezin van twee of meer mensen in een grote vrijstaande woning begin dit jaar gemiddeld 2730 euro kwijt. Iemand die alleen woonde in een klein nieuw appartement betaalde slechts 820 euro.

Op basis van CBS-cijfers over 2020 zijn huishoudens goed voor 20 procent van het gasverbruik in Nederland, de energiesector voor 35 procent en de rest van de industrie voor 27 procent. In 2019 kwam driekwart van het gasverbruik van de industrie voor rekening van slechts 300 grootverbruikers. Landbouw, bosbouw en visserij waren goed voor een kleine 10 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer