Verkoopgolf beurzen na sterke hersteldag, AEX zakt dik 2 procent
De Europese beurzen werden woensdag overspoeld door een brede verkoopgolf, na het sterke herstel een dag eerder. De inflatievrees hield de markten in de greep door de aanhoudende sterke stijging van de prijzen van olie en gas. De oplopende inflatie zorgt voor stijgende rentes op de obligatiemarkten. Hogere rentetarieven zijn ongunstig voor alternatieve beleggingsproducten als aandelen, en vooral voor snel groeiende techbedrijven.
Een flinke daling van de Duitse fabrieksorders wakkerde daarbij de zorgen over de toeleveringsproblemen aan. De Duitse industrie kampt met materiaaltekorten en langere levertijden en kreeg in augustus veel minder nieuwe orders. Ook werd uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP.
De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,4 procent kwijt op 753,06 punten. De hoofdindex won dinsdag nog bijna 2 procent. De MidKap verloor 2 procent tot 1030,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2,3 procent.
Alle 25 AEX-bedrijven stonden in het rood. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield (min 5 procent) was de grootste verliezer. Ook de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi, die dinsdag nog een flink herstel lieten zien, stonden onderaan met minnen tot 3,2 procent. Staalconcern ArcelorMittal, verffabrikant AkzoNobel en zorgtechnologiebedrijf Philips verloren ook meer dan 3 procent. Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was de enige stijger in de MidKap met een winst van 2,3 procent.
Autoconcern Stellantis zakte dik 4 procent in Parijs. Het fusiebedrijf van Peugeot-moeder PSA en Fiat Chrysler sluit een fabriek in Wenen voor de rest van het jaar als gevolg van de chiptekorten. Daimler verloor 2,5 procent in Frankfurt. De Duitse eigenaar van Mercedes-Benz kan vanwege de chiptekorten in veel auto’s niet de complete technische uitrusting installeren.
In Londen dikte Tesco 4,5 procent aan. Het Britse supermarktconcern schroefde zijn winstverwachting op en gaat eigen aandelen inkopen. TUI verloor 1,1 procent. Het Duitse reisconcern wil 1,1 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen om de schuld te verlagen. Het bedrijf ziet het reisverkeer wel sterk aantrekken nu de beperkingen tegen het coronavirus veelal zijn opgeheven.
De euro was 1,1542 dollar waard tegen 1,1607 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 78,56 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 82,24 dollar per vat.