Economie

Hof steunt besluit Opta over telefoongids

KPN moet de gegevens uit de telefoongids voor zeer weinig geld overdragen aan concurrenten die ook een gids willen samenstellen. Dat heeft het Europees Hof in Luxemburg donderdag bepaald in een arrest. Daarmee schaart het hof zich achter een eerder besluit van de telecomtoezichthouder Opta.

ANP
25 November 2004 13:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Het besluit volgt na een jarenlange juridische strijd tussen KPN en concurrent Denda. Het vrij jonge bedrijf Denda heeft een telefoongids uitgeven op cd–rom en op internet, op basis van de informatie van KPN. Het telefoonbedrijf vroeg voor deze gegevens minstens 39 eurocent per telefoonabonnee, maar dat was volgens Denda veel te duur.

Denda zegt al een aantal jaren bedongen te hebben bij de Opta dat zij enkele centen per abonnee betaalt. Volgens de directeur van Denda, N.S. Menko is met het arrest het klimaat om gidsdiensten te starten voor telecombedrijven gunstiger geworden. Dat komt omdat hiermee een belangrijke clausule is komen te vervallen. Deze bepaalde dat wanneer de hoogste rechter toch mocht beslissen dat er meer betaald moest worden voor de abonnees, het verschil met terugwerkende kracht aan KPN moest worden terugbetaald.

Het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat KPN alleen de kosten in rekening mag brengen voor het overdragen van de gegevens aan Denda. De informatie zelf is gratis. Het Hof heeft niet uitgerekend welk tarief rechtvaardig is. Het is aan de Nederlandse rechter om, met het arrest van donderdag in de hand, dat te beoordelen.

Denda wil zowel de basisgegevens hebben (naam, adres, nummer, fax) als de extra gegevens (mobiele telefoon, beroep, andere naamsvermelding). KPN vroeg 39 cent voor de basisgegevens en weigerde de extra informatie over te dragen.

Het Hof heeft nu gezegd dat de EU–landen zelf mogen bepalen hoeveel informatie de voormalige monopolist moet delen met concurrenten. Mocht KPN verplicht worden ook de extra informatie te verstrekken, dan hoeft dat niet op een koopje. Voor deze gegevens mag KPN ook kosten aanrekenen die het bedrijf zelf ooit heeft moeten maken om ze te vergaren, aldus het Hof.

KPN wilde geen commmentaar geven omdat de zaak nu onder de Nederlandse rechter is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer