Binnenland

Nederlandse Brandwonden Stichting werkt aan littekenvrije heling brandwonden

De Nederlandse Brandwonden Stichting zet zich al vijftig jaar in voor verbetering van de zorg bij brandwonden. Met 60.000 vrijwilligers. Van preventie tot patiënt.

28 September 2021 16:57
Rob Baardse. beeld Brandwonden Stichting
Rob Baardse. beeld Brandwonden Stichting

Nederland telt drie brandwondencentra. In Groningen, Rotterdam en Beverwijk worden elk jaar zo’n 900 slachtoffers met ernstige brandwonden behandeld. Op de spoedeisende hulp (sez) melden zich jaarlijks 9000 patiënten.

Directeur Rob Baardse vertelt bevlogen over zijn passie en de uitdagingen voor de toekomst.

Is vijftig jaar Brandwonden Stichting een felicitatie waard?

„Zeker. Vijftig jaar geleden kende Nederland geen brandwondenzorg en overleefden veel slachtoffers hun verwondingen niet. Nu behoort de brandwondenzorg in Nederland tot de top drie in de wereld.”

Waarom een speciale stichting voor brandwonden?

„Vijftig jaar geleden zaten twee chirurgen uit Groningen en Beverwijk met de handen in het haar bij slachtoffers met ernstige brandwonden uit de industrie. Zij hebben samen met bedrijven en vrijwilligers de stichting opgericht om zorg voor slachtoffers te ontwikkelen.”

Wat doet de stichting precies?

„Onze missie is het voorkomen van brandwonden en het beperken van het leed door brandwonden. We houden ons bezig met preventie, zorginnovatie, onderzoek en verbetering van de kwaliteit van leven.”

Wat zijn mijlpalen?

„De eerste 25 jaar is er aandacht besteed aan het ontwikkelen van een multidisciplinaire aanpak van brandwonden. Door goede zorg overleefden steeds meer mensen hun brandwonden. Daarom is de laatste 25 jaar de aandacht gericht op verbetering van de kwaliteit van leven bij terugkeer in de samenleving.”

Wat is vanaf nu de uitdaging?

„Over 25 jaar willen we littekenvrije genezing van brandwonden.”

Is dat niet te ambitieus?

„Het zijn grote woorden. Maar daar hebben we ook 25 jaar de tijd voor. Door mijn oogharen zie ik de eerste ontwikkelingen al van genezing zonder littekens. De uitdaging is om uit een biopt van huidcellen een lichaamseigen huid te ontwikkelen voor transplantaties. De techniek wordt al toegepast en levert minder littekens op. Verder is het de vraag of we bijvoorbeeld zweetklieren kunnen kweken in huid.”

Wanneer kan de stichting worden opgeheven?

„Als er geen mensen meer verbranden. Geen jonge kinderen en geen senioren, de grootste risicogroepen. Voorlopig zijn we dus nog wel even druk.”

Neemt het aantal slachtoffers met brandwonden toe of af?

„Het aantal jonge kinderen dat slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een omgevallen kop hete thee daalt niet meer. Voorlichting blijft daarom belangrijk, ook omdat er steeds nieuwe ouders komen.

Verder stijgt het aantal senioren dat langer thuiswoont, minder fit is en bijvoorbeeld op een gasfornuis valt.”

De kabinetsformatie draait op volle toeren. Hebt u nog wensen?

„Twee punten. Laten we de marktwerking in de zorg afschaffen. De zorg verbetert door samenwerking, niet door concurrentie.

Schaf verder vuurwerk rond oud en nieuw af. De jaarwisseling is pas echt een feest als er geen slachtoffers vallen. Het kán. Dat heeft de laatste jaarwisseling geleerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer