Binnenland

Besluit korvetten en kruisraket uitgesteld

Een besluit over de aanschaf van korvetten voor de marine en de aankoop van kruisraketten zal nog zeker een jaar op zich laten wachten.

Redactie politiek
25 November 2004 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Dat bleek woensdag bij de behandeling van de defensiebegroting voor volgend jaar.

Een ruime kamermeerderheid van CDA, VVD, D66, LPF, ChristenUnie en SGP voelt veel voor de korvetten. Toch wil de Kamer eerst nog een onderzoek naar de voor- en nadelen van de schepen. Minister Kamp van Defensie, die graag kruisvluchtwapens wil aanschaffen, zal pas bij de begroting van 2006 een definitief besluit over de kruisraketten nemen. De VVD steunt zijn wens. Het CDA sloot niet uit dat het in de toekomst, als Defensie een groter budget heeft, ook voor de dure wapens zal stemmen.

Het CDA wil dat Kamp terugkomt op zijn plan om zes nieuwe Apache-gevechtshelikopters te verkopen. De PvdA verweet de minister dat hij Apaches wil verkopen terwijl daar binnen de NAVO en de EU juist behoefte aan is.

Verschillende fracties vroegen Kamp om alle nog aan te schaffen NH-90-helikopters te stationeren op marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder. Ook het volledige onderhoud van de heli’s moet daar plaatsvinden, aldus een kamermeerderheid.

VVD-kamerlid Van Baalen zei woensdag dat hij het „bijzonder onverstandig” vindt om vrouwen in gevechtsfuncties bij het Korps Mariniers en bij de commando’s te plaatsen. De VVD heeft „geen behoefte aan een emancipatiebeleid voor de bühne, dat de effectiviteit en de veiligheid van onze troepen aantast.”

Van Baalen vroeg Kamp verder een speciale commissie in te stellen die de gehele gang van zaken rond het proces tegen marinier Eric O. moet gaan evalueren en dan met name de rol van het openbaar ministerie. De VVD’er wil dat het OM standaard de commandant in het gebied om advies vraagt bij eventuele nieuwe incidenten met Nederlandse militairen in het buitenland.

SGP’er Van der Staaij hekelde de vervanging van de Orion-marinepatrouillevliegtuigen als luchtverkenners op de Antillen. Goede opvolgers van de Orions zijn er nog niet. Intussen zijn „een paar oude Britse Nimrods” gehuurd. „Broddelwerk”, aldus de SGP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer