Niet meteen boete bij niet controleren coronapas
Gemeenten zullen vanaf dit weekend niet direct straffen uitdelen als ondernemers of bedrijven hun gasten of bezoekers niet goed controleren op het coronatoegangsbewijs (CTB). Bij herhaaldelijke of opzettelijke overtredingen van de controleplicht kan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) eerst waarschuwen, overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2500 euro, die kan oplopen tot 10.000 euro, of zelfs sluiting van een locatie.
Dat is de uitkomst van een overleg woensdag tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters (burgemeesters) van de veiligheidsregio’s. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij handelen en wanneer ze overgaan tot sluiting. Ook bepaalt de burgemeester wanneer de last onder dwangsom er weer af gaat. Een dwangsom moet vaak pas worden betaald als de overtreding nog een keer plaatsvindt.
Vanaf zaterdag is het coronatoegangsbewijs verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Bezoekers moeten gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of een corona-infectie hebben doorgemaakt. Tegelijk hoeven mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De sluitingstijd is nog steeds middernacht.
Maar ondernemers of bedrijven die bezoekers niet of niet goed controleren op een toegangsbewijs, hoeven niet direct voor een sanctie te vrezen. De driehoek concentreert zich bij de handhaving „op locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is”. Volgens het ministerie wordt er op deze manier „recht gedaan” aan de inspanningen die ondernemers en instellingen doen „om de maatregelen na te leven”.
Het kabinet liet eerder al weten 45 miljoen euro uit te trekken om te helpen bij de handhaving van het coronatoegangsbewijs. „Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts die ondernemers helpen bij de controle van het CTB”, aldus het ministerie van Justitie. Hoe dat geld verdeeld wordt, is nog niet bekend.
Diverse gemeenten zeggen al dat zij niet direct optreden wanneer horecazaken niet controleren op coronatoegangsbewijzen, maar eerst in gesprek gaan met ondernemers en hen waarschuwen. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP onder verschillende gemeenten. Zo geven Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan dat ze eerst het gesprek aangaan en als dit niet helpt, een waarschuwing volgt. Pas als dit niet helpt, kan een sanctie volgen. Stelselmatige overtreders moeten volgens Amsterdam rekening houden met een sluiting van een week, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Aanvankelijk had zij juist aangekondigd niet actief te zullen handhaven op het toetsen van de coronapas. In Eindhoven kan de sluiting uiteindelijk twee weken duren.