Ongevaccineerden worden in de hoek gedrukt
De Kamer heeft deze week ingestemd met de afschaffing van de anderhalvemetersamenleving. Vanaf volgende week zaterdag wordt die afstand overbrugd door de coronapas.
Daarmee gaat de unieke regel om in het sociaal verkeer gepaste afstand te bewaren de geschiedenisboekjes in. Wat blijft, is volgens premier Rutte een lemma in de online-encyclopedie Wikipedia. Dat herinnert nog aan de bijzondere periode die achter ons ligt.
Spannende vraag is of het besluit om de afstandsregel af te schaffen zal leiden tot nieuwe uitbraken van het coronavirus. Daarover zijn de verschillende experts het niet eens.
In ieder geval wil de overheid met het invoeren van een coronapas pogen dergelijke uitbraken te beteugelen. Wie theaters, musea, evenementen of horecagelegenheden bezoekt, zal bij de ingang zijn coronapas moeten laten zien.
Hoe men het wendt of keert, deze maatregel leidt tot een tweedeling in de samenleving. Mensen die ervoor kiezen zich niet te laten inenten, zullen zich zeer geregeld moeten laten testen als zij aan bepaalde aspecten van het maatschappelijk leven willen deelnemen. Een deel van de bezwaarden heeft er –om uiteenlopende redenen– grote moeite mee om zich te laten testen. Dat beperkt in zekere mate hun vrijheid. De maatregelen komen daarmee wel degelijk over als vaccinatiedrang. Daarbij komt dat een substantieel deel van de bevolking het allemaal niet zo eenvoudig vindt om met een smartphone en een corona-app om te gaan.
Het gevolg is dat mensen die vanuit een diepe overtuiging zich niet laten inenten tegen corona, daarmee in de knel komen. De vraag is gewettigd of dit past in een samenleving die keer op keer zegt burgers de vrijheid te geven hun eigen keuzes te maken.
Minister De Jonge zei in het Kamerdebat dat gekozen moest worden tussen de coronapas en de anderhalvemeterregel. Onder druk van de samenleving neemt de regering nu afscheid van de afstandsmaatregel. Tegelijk roept de regering op om nog steeds rekening te houden met het gevaar van besmetting door op een veilige afstand van elkaar te blijven. Dus geen verplichte anderhalvemeterregel maar een gewenste.
Maar was het dan niet toleranter geweest om in plaats van die oproep gewoon de regel nog enige tijd te handhaven? Zeker, dat heeft zijn nadelen, maar iedereen weet dat ook gevaccineerden besmet kunnen zijn en anderen kunnen besmetten, ook al is die kans kleiner. Maar het vasthouden aan veilige onderlinge afstand tussen individuen, vooral op risicovolle plaatsen, heeft de voorkeur boven het creëren van afstand tussen twee bevolkingsgroepen door middel van zo’n coronapas. Daardoor zouden de 1,8 miljoen ongevaccineerden minder de kans lopen de outcasts van de samenleving te worden.