Buitenland

Chinese astronauten weer geland na langste Chinese ruimteverblijf

Drie Chinese astronauten, ook wel taikonauten genoemd, zijn terug op aarde na een ruimtemissie van negentig dagen. Het is de langste Chinese ruimtemissie tot nu toe. De capsule landde vrijdag rond 07.30 uur (Nederlandse tijd) in de Gobi-woestijn. Alle bemanningsleden maken het goed. Het drietal verbleef maandenlang aan boord van het Chinese Tiangong-station, dat eerder dit jaar in de ruimte werd gebracht.

ANP
17 September 2021 10:32Gewijzigd op 17 September 2021 10:42
beeld EPA, Roman Pilipey
beeld EPA, Roman Pilipey

Het was de eerste bemande ruimtemissie van China in bijna vijf jaar. Het is een grote trots voor het land, dat dit jaar ook het honderdjarig bestaan van de heersende Communistische Partij viert. De eerste Chinese ruimtewandeling vond plaats in 2008. Hiermee werd China na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie het derde land ooit dat astronauten buiten een ruimtevoertuig laat rond bewegen.

De teruggekeerde ruimtevaarders gaan nu twee weken in quarantaine voordat ze naar huis mogen. Hun immuunsysteem kan namelijk verzwakt zijn als gevolg van de tijd in de ruimte. De volgende bemanning gaat in oktober naar Tiangong. Voor die tijd moet er nog een onbemande bevoorradingsvlucht naar het station gaan.

China heeft grote ambities in de ruimte. Zo zette het al een rover neer op Mars en in 2033 wil het ook een bemande landing op de ‘rode planeet’ uitvoeren. In 2019 zette China als eerste land ooit een ruimtevaartuig op de verre kant van de maan. Het land wil nog elf lanceringen naar het Tiangong-station doen dit jaar. Drie daarvan zijn bemand en moeten nieuwe modules naar het station brengen. Het hele station moet minstens tien jaar opereren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer