FNV na peiling: zorgsector loopt leeg, medewerkers zijn op
Mensen die in de zorg werken, lopen op hun tandvlees, zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. Bijna twee op de vijf zorgmedewerkers hebben in de afgelopen anderhalf jaar collega’s zien vertrekken. En een op de vijf mensen overweegt zelf om de zorg te verlaten. Dat constateert de vakbond na een onderzoek onder 12.218 leden. De FNV voert de rondvraag elke twee jaar uit. De nieuwste versie is de eerste sinds het uitbreken van de coronapandemie.
Volgens de bond loopt de zorgsector leeg. „Zorgmedewerkers zijn op. Al voor de pandemie was de werkdruk enorm hoog en dat is door corona nog eens verergerd. Heel veel momenten om bij te tanken hadden veel werknemers dan ook niet”, verklaart FNV-bestuurder Bert de Haas. De vertrekkers werkten vooral in de jeugdzorg, in een verzorgingshuis of verpleeghuis, of in een academisch ziekenhuis.
Een op de drie zorgmedewerkers zegt meerdere keren per week met te weinig mensen op de werkvloer te staan. „Door het tekort aan personeel worden operaties afgezegd, afdelingen gesloten en nemen wachtlijsten zorgelijk toe”, aldus de FNV. Bovendien kunnen zorgmedewerkers minder verlof opnemen om af en toe even op adem te komen. Volgens de bond hebben maatregelen om het vele papierwerk tegen te gaan weinig effect gehad.
De branchevereniging ActiZ, waarbij ongeveer 400 instellingen voor ouderenzorg zijn aangesloten, beaamt de conclusies van de FNV. „Het is heel erg ingewikkeld om roosters rond te krijgen. Medewerkers kunnen niet de zorg verlenen die mensen wel nodig hebben. Dit probleem is niet van vandaag op morgen opgelost. Door vergrijzing verdubbelt de vraag naar zorg in de komende 20 jaar en de arbeidsmarkt kan dit niet bijbenen. De situatie wordt steeds schrijnender.” ActiZ is voor gerichte salarisverhogingen, zegt een woordvoerder, maar dan moet er wel geld vanuit de overheid komen.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen moet er snel een „passende financiële injectie” komen om te voorkomen dat meer werknemers de zorg verlaten. Volgens de organisatie hebben dit jaar al ruim 27.000 medewerkers de ziekenhuizen de rug toegekeerd. Jeugdzorg Nederland herkent de signalen van werkdruk en verloop ook. „Dat hangt samen met de grote financiële druk op de sector. We lobbyen al geruime tijd voor reële tarieven en arbeidsvoorwaarden, zodat professionals meer tijd aan kinderen en gezinnen kunnen besteden”, aldus een woordvoerster.
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vroeg vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer om de administratielast in de zorg te verminderen. De „controledrang en regelgeving” zitten het werkplezier van zorgverleners in de weg „en met de huidige arbeidsmarktproblematiek kunnen we ons dat niet veroorloven”, aldus de FMS.