Binnenland

Kabinet wil grenzen stellen aan motie voor ophalen Afghanen

Het kabinet wil grenzen stellen aan het aantal Afghanen dat naar Nederland mag komen omdat ze ons land tijdens de twintig jaar durende missie in het Aziatische land hebben geholpen. Het gaat om mensen die onder een motie van D66’er Salima Belhaj vallen en die door de Kamer vorige maand is aangenomen.

ANP
15 September 2021 23:08

Er zijn meer dan 23.000 mails bij Buitenlandse Zaken binnengekomen van Afghanen die zeggen onder de motie te vallen. Op dit moment kunnen er evenwel geen Afghanen worden geëvacueerd. De Taliban hebben de VN ook laten weten geen Afghanen te willen laten gaan. Ze willen kennis en kunde behouden.

Volgens demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zal gekeken worden naar criteria, een tijdpad en een quotum. Daarover zal overlegd worden met andere landen die met een gelijke situatie te maken hebben. Er zal onder meer gekeken worden hoeveel Afghanen mogen komen en voor hoeveel jaar met terugwerkende kracht de regeling gaat gelden.

Het kabinet bezweert dat de motie van Belhaj naar „letter en geest” zal worden uitgevoerd. Maar Nederland kan volgens Kaag niet in een keer vele duizenden mensen opnemen. „Het moet uitvoerbaar zijn.” Het kabinet gaat met VN-organisaties overleggen of die mensen kunnen helpen die onder de motie vallen.

„Het lijkt niet de bedoeling om de motie-Belhaj uit te voeren”, oordeelde Kati Piri van de PvdA. Ook GroenLinks wil dat de wens van de Kamer wordt uitgevoerd. D66 hield zich tijdens dit deel van het debat afzijdig.

Het rechtse deel van de Kamer verzet zich fel tegen het halen van een grote groep Afghanen. VVD, PVV, FVD, JA21 willen dat deze mensen in de regio worden opgevangen.

Volgens het kabinet zijn tijdens de evacuatie 370 mensen naar Nederland gebracht naar aanleiding van de motie-Belhaj. Het gaat om mensenrechtenverdedigers, medewerkers van hulp- en ontwikkelingsorganisaties en Afghanen die voor Nederlandse media hebben gewerkt. Zeker zeventig mensen die ook ook onder de motie vielen zijn achtergebleven.

Hoeveel mensen uiteindelijk onder de motie vallen is nog steeds niet duidelijk. Buitenlandse Zaken is nog bezig de duizenden mails te sorteren. Nog steeds melden zich dagelijks honderden mensen nog bij het ministerie via de mail. De mailbox gaat binnenkort sluiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer