Blijdschap en onzekerheid in muziekwereld bij loslaten 1,5 meter
Blijdschap in de koor- en concertwereld nu de 1,5 meterregel eraf gaat: „Het mág weer!” Maar ook onzekerheid bij concertorganisatoren die niet gecharmeerd zijn van de coronapas.
Grote zalen als het Concertgebouw en de Doelen werkten de achterliggende periode al met het coronatoegangsbewijs. Op die manier konden ze twee derde van hun zalen vullen. Zo zaten er op 7 september tijdens een concert van de Wiener Philharmoniker weer 1300 mensen in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Nu de 1,5 meterregel per 25 september vervalt, gaat de Amsterdamse concertzaal direct over op nieuw beleid. „Het mág weer!” juicht directeur Simon Reinink woensdagmorgen.
Hij kondigt direct het eerste concert op volle sterkte aan: zondag 26 september speelt het London Symphony Orchestra in Amsterdam weer voor bijna 2000 bezoekers. Op basis van het coronatoegangsbewijs. „Sinds augustus vragen we al om zo’n bewijs, en tot nu toe heeft dat geen grote problemen opgeleverd”, aldus Reinink.
Ook de Rotterdamse Doelen en een zaal als TivoliVredenburg in Utrecht kondigden woensdag aan dat vanaf 25 september het 1,5 meterprotocol vervalt en bezoekers alleen nog met een coronatoegangsbewijs naar binnen zullen kunnen.
Bij koren heerst eveneens blijdschap, weet voorzitter Daphne Wassink van Koornetwerk Nederland. „Voor veel koren gaat een grote wens in vervulling. Zingen op 1,5 meter afstand is voor veel zangers lastig, omdat ze niet zonder de steun kunnen van hun buurman of buurvrouw.” Ook kunnen grotere koren volgens haar „eindelijk weer voltallig aan de slag in hun vertrouwde repetitielokaal.” Tegelijk benadrukt Wassink dat sommige koren huiverig zullen zijn om de 1,5 meterregel af te schaffen. Daarvoor vraagt ze respect. „Als een koor zich veiliger voelt mét die anderhalve meter, kan het ervoor kiezen om die gewoon te blijven handhaven.”
De risico’s van samen zingen zijn immers niet weg, aldus Wassink. „Dat geldt voor de hele samenleving en alles wat we buiten de deur doen, of je het nu hebt over de sportschool, de middelbare school, je boodschappen of je werk. Binnen blijven is veiliger dan op pad gaan. Niet zingen is veiliger dan wel zingen, zo is ook op 1,5 meter zingen veiliger dan zonder 1,5 meter. Goede ventilatie blijft daarnaast nog een basisregel." Volgens haar hebben veel koren al goed met elkaar gesproken over hoe ze op zullen starten, op een manier die voor hen goed voelt en die bij ze past. „Eerder deden ze dat bijvoorbeeld ook over testen of vaccinatie. Ik zeg niet dat dat makkelijke afwegingen zijn, maar we zien dat koren hier goed samen uit komen en weer echt genieten van hoe fijn het is om samen te zingen."
Koornetwerk Nederland, dat ruim 140.000 zangers vertegenwoordigt, komt snel met een geactualiseerd protocol voor de koorwereld, maar wil eerst het debat in de Tweede Kamer over de versoepelingen afwachten.
Tweedeling
Concertorganisatoren in reformatorische kring zijn intussen verlegen met het verplichte coronatoegangsbewijs. Zo zeggen Johan van Arnhem en Harm Beens van ConsoloNL dat ze „echt niet zitten te springen” om deze verplichting. „Tweedeling op onze concerten willen we niet.” De achterliggende periode organiseerden de twee allerlei (orgel)concerten en recent ook de alternatieve Psalmzangdag in de Bovenkerk in Kampen, waarbij fysiek publiek aanwezig kon zijn. Met registratie en het houden van de 1,5 meterregel was dat prima te doen, zeggen ze. Voor de komende weken hebben ze nog geen concerten staan; pas vanaf eind november weer. Hoe ze die gaan vormgeven, weten ze op dit moment niet. „Als we weer aan de slag gaan, kijken we wat dan de geldende maatregelen zijn. Dat hebben we afgelopen zomer ook gedaan: kijken wat er kan en daarmee er het beste van maken.”
Ook concertorganisator Eelco Slingerland van Flying Eagle zegt woensdagmorgen desgevraagd dat hij aan een tweedeling van zijn concertpubliek niet gaat meewerken. „Daarin ben ik heel stellig en principieel: dat ga ik niet doen. De achterliggende periode hebben we allerlei concerten gehad op basis van de 1,5 meterregel. Dat ging prima. Ik vind het krom dat dat niet meer zou mogen. Geef ons gewoon die keus.”