Commentaar: woningnood vraagt om ingrijpen politiek
De grote demonstratie zondag in Amsterdam tegen de woningnood was het startsein van ongeveer 200 organisaties om het tekort aan betaalbare woningen op de politieke agenda te krijgen. Want de problemen zijn groot en kunnen niet meer door de markt zelf worden opgelost.
Om te weten dat de problemen groot zijn, hoef je geen makelaar of woningzoekende te zijn. Daarbij is het al lang geen probleem meer dat alleen in de Randstad speelt. Ook in andere delen van het land moet bij te koop staande huizen flink overboden worden als je tenminste nog een kans wilt maken.
Er was begin 2020 even de verwachting dat door de coronapandemie de huizenprijzen zouden gaan dalen. Het tegendeel bleek echter het geval. Door het vele thuiswerken, kwamen mensen erachter dat je bij veel bedrijven en kantoren echt niet meer dicht bij je werk hoeft te wonen. De digitale mogelijkheden om op fysieke afstand je werk te doen, zijn bijna eindeloos.
Inmiddels is de situatie op de huizenmarkt dusdanig verslechterd dat het voor een starter met een modaal salaris onmogelijk is geworden een huis te kopen. Zelfs stellen die een hypotheek nemen op beide inkomens, redden dat niet meer. De doorstroming is daarbij volledig verdwenen omdat er ook een groot tekort is aan goede huisvesting voor ouderen. Beleggers hebben nogal wat panden opgekocht, zodat de huurprijzen de pan uitrijzen. Al met al is de woningmarkt, mede door de lage rente, in een spiraal naar boven terechtgekomen waarvan het einde nog niet in zicht is. Met alle gevaren van dien voor mensen die nu onverantwoorde risico’s nemen en veel te veel geld lenen om toch nog een dak boven hun hoofd te krijgen.
De politiek ziet het, weet van de gevaren, maar lijkt behoorlijk onbewogen onder de problemen. Er wordt gezegd dat het anders moet, maar nogal wat politici weten niet anders te roepen dan dat er gebouwd en gebouwd en gebouwd moet worden.
Toch is dat niet de enige oplossing. Bij filevorming op de wegen is meer asfalt immers ook niet het enige antwoord. Er moet veel grondiger nagedacht worden over de scheefgroei in de huizenmarkt. Is er echt niets te doen aan beleggers die tal van panden opkopen en de piepkleine appartementen vervolgens voor torenhoge huurprijzen in de markt zetten? En zou er voor starters niet meer gedaan kunnen worden door middel van bijvoorbeeld een premiesysteem?
Het is in ieder geval helder dat de markt niet meer het vermogen heeft de problemen die er op de woningmarkt zijn zelf op te lossen. Daarom is ingrijpen van de politiek dringend nodig. Laten partijen stoppen met alleen maar roepen dat er gebouwd moet worden en nadenken over structurele oplossingen.
Het is echt de hoogste tijd, wil niet een hele generatie voor de woningmarkt ‘verloren’ gaan.