Nabestaande MH17: zo vaak kwamen ze te laat, waarom nu niet?
„Die jonge vrouw met de brede glimlach, dat is onze dochter”, sprak Freek Keijzer dinsdag bij de rechtbank Den Haag, wijzend naar een foto van Karlijn Keijzer. De 25-jarige zat samen met haar vriend Laurens van der Graaff (30) aan boord van vlucht MH17, op weg naar een vakantie.
Een talent voor roeien, een toekomstdroom over het ontdekken van een medicijn tegen aids. Toen zijn dochter stierf, vertelde Keijzer, was ze maar liefst bij drie onderzoeken betrokken die zich richtten op medicijnen ontwikkelen voor alzheimer, kanker en hiv. Van der Graaff was een bevlogen docent Nederlands. „De wereld is twee idealisten verloren.”
Het laatste dat het stel communiceerde was een Facebook-post, met de tekst dat ze zo’n zin hadden in hun vakantie in Indonesië. Toen het bericht van het neerstorten van het vliegtuig naar buiten kwam, dacht de vader van Karlijn nog: „Zo vaak kwamen ze ergens te laat, waarom nu niet?”
Keijzer blikte in zijn verklaring zowel terug op een periode met massaal bezochte herdenkingen als op de periode voorafgaand aan de ramp. „Karlijn kon geweldig goed jarig zijn, ze was het stralend middelpunt. Soms vierde ze twee of drie keer haar verjaardag als vriendinnen niet konden.” Postuum kreeg ze alsnog haar bul uitgereikt. „Nu mogen we trots over doctor Karlijn Keijzer praten.”
De vader van de jonge vrouw deed in het Russisch een oproep aan de verdachten en het Russische volk. „We zijn niet uit op wraak, maar op waarheidsvinding. We willen medewerking.” Voor zijn dochter sprak hij de laatste woorden in de verklaring: „Je bent pas echt dood als iedereen je is vergeten. Volgens dit principe is Karlijn springlevend en zal ze dit blijven.”
In totaal voeren meer dan negentig nabestaanden het woord over geliefden die ze zijn verloren bij de ramp. MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten toen het boven Oost-Oekraïne vloog. Uit onderzoek is gebleken dat dit met een Buk-raket van Russische makelij is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die dachten dat het om een militair vliegtuig ging. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven.
Drie Russen en een Oekraïner worden vervolgd voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp, namelijk rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen Poelatov laat zich juridisch bijstaan.