Bloomberg: China huurt adviseurs in voor reorganisatie Evergrande
De Chinese regering stelt naar verluidt een team boekhoudkundige en juridische experts samen om de financiën van het door schulden geplaagde vastgoedconcern Evergrande te onderzoeken. De ingreep van Peking is mogelijk een voorbode voor een herstructurering van de vastgoedontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld.
Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat een team met specialisten op het gebied van herstructureringen van een groot advocatenkantoor is gemobiliseerd. Op aandringen van Peking zouden ook financiële adviseurs en accountants aan het team toegevoegd zijn om de ontwikkelaar te beoordelen.
Er zijn meer en meer tekenen dat Chinese autoriteiten de basis leggen voor wat een van de grootste schuldherstructureringen van het land zou kunnen zijn. Peking heeft nog niet aangegeven of ze de schuldeisers van Evergrande grote verliezen zullen laten lijden. Obligatiehouders schatten de kans op een redding klein in.
Evergrande heeft bijna achthonderd projecten in dik 220 steden in uitvoering. De betaling van Evergrande aan leveranciers gebeurt vaak via een soort schuldbekentenissen op korte termijn. Eerder deze maand maakte het bedrijf bekend dat het bouwprojecten moest opschorten vanwege liquiditeitsproblemen. Het bedrijf probeert sindsdien bezittingen te verkopen om cash te genereren. Maar verschillende bedrijven weigeren de handelspapieren van Evergrande te accepteren.
Het is Peking er alles aan gelegen om een oplossing te vinden voor de crisis die al maanden duurt, maar de laatst tijd is verhevigd. De ontwikkelaar komt zijn verplichtingen aan leveranciers, investeerders en huizenkopers niet na en er dreigt sociale onrust na een reeks protesten bij Evergrande-kantoren in China. Demonstranten verzamelen zich dag na dag bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Shenzhen om terugbetaling te eisen van achterstallige vermogensbeheerproducten.
Evergrande, dat voor ongeveer 300 miljard dollar aan schulden heeft, is de grootste test tot nu toe voor de bereidheid van de Chinese president Xi Jinping om bedrijven met een te hoge schuldenlast failliet te laten gaan. Xi wil de excessen uit het Chinese financiële systeem halen. Zonder ingrijpen door Peking bestaat het risico dat Evergrande in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Zeker nu het bedrijf er maar niet in slaagt om onderdelen te verkopen.