Binnenland

Moskeeën tekenen ’contract met de samenleving’

Twee grote moskeeën ondertekenen deze week samen met het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes het zogenoemde ’contract met de samenleving’. In de overeenkomst, die volgt na de moord op Theo van Gogh, spreken ze onder meer af signalen van ’extreem gedrag’ in de gaten te houden en te melden aan elkaar.

ANP
23 November 2004 16:14Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

De Marokkaanse moskee Nour, die ook bij de onderhandelingen is betrokken, moet nog overleggen met zijn achterban over het contract. Het bestuur staat wel positief tegenover de overeenkomst. De Pakistaanse moskee Moka Ghousia Mashid en de Turkse Aya Sofia zetten wel een handtekening.

Doel van het contract is dat het afgelopen moet zijn met de vrijblijvendheid, lichtte stadsdeelvoorzitter H. van Waveren toe. De moskeeën werken al lange tijd samen met het stadsdeel en na de moord op Van Gogh vonden ze het tijd nog een stap verder te gaan. „We hadden de behoefte om elkaar te laten zien dat de dialoog geen vrijblijvende aangelegenheid is. Dat kan niet meer", aldus de stadsdeelvoorzitter.

De overeenkomst bestaat uit drie onderdelen. Allereerst hebben de betrokken partijen de opdracht zich in te zetten voor vrijheid van meningsuiting. Daarbij bestrijden zij meningen die ze afkeuren en doen ze aangifte bij de politie als beledigingen aanzetten tot strafbare handelingen.

Verder volgen de moskeeën samen met het stadsdeel neigingen tot extreem gedrag en spreken ze personen die zij kennen en die zij daartoe verdenken op aan. Tot slot proberen de partijen meerdere partners bij het contract te betrekken. Het CIDI en een lid van de synagoge in Amsterdam–West boden hun medewerking aan. Ook zal de stadsdeelvoorzitter de overeenkomst bij zijn collega’s in andere stadsdelen onder de aandacht brengen. „Het zou mooi zijn als de stad straks een voorbeeld kan zijn voor de rest van het land."

Volgens bestuurslid U. Kabaktepe van de moskee Aya Sofia was dit het moment om iets tastbaars neer te zetten. „De samenleving en de democratie zijn hard geraakt. De islamitische gemeenschap wordt na de moord op Van Gogh over een kam geschoren. Als wij dit contract niet aangaan, zal de samenleving nog verder verzuren."

Y. Mohammad, secretaris van Moka Ghousia Mashid, kan zich ook goed vinden in de afspraken in het contract. „In deze chaos is het nodig de samenleving gerust te stellen. We moeten stappen ondernemen om het extremisme buiten te laten."

Alleen de moskee Nour wacht nog met de ondertekening. Op aandringen van het gebedshuis verwijderde het stadsdeel al een passage uit het contract, waarin stond dat de partijen harde maatregelen zouden treffen tegen mensen die zich afzijdig houden van de samenleving. De discussie hierover overvleugelde de andere punten zodanig, dat Van Waveren besloot dit deel voorlopig eruit te halen. „De intentie is nu om zoveel mogelijk mensen bij het contract te betrekken."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer