Natuurmonumenten ziet soortenrijkdom op Marker Wadden groeien
Biologen hebben zaterdag op de Marker Wadden ongeveer vierhonderd soorten vogels, planten, vissen, insecten, zoogdieren en weekdieren geteld. Een flink aantal daarvan zijn niet eerder op de Marker Wadden waargenomen, meldt Natuurmonumenten na de tweede editie van de 1000-soortendag.
In juni 2019 was de eerste telling op de Marker Wadden, een groep van vijf eilanden die zijn aangelegd met het doel de biodiversiteit in het Markermeer te verhogen. Het aantal soorten groeit gestaag, aldus Natuurmonumenten. De groep van honderd biologen ging zaterdag onder meer op zoek naar de bronblaashoren (een weekdiertje) en de kalkschuimpaddenstoel.
Plantenkenners troffen de ruige, hoge en gevlamde fijnstraal. Dankzij de goede waterkwaliteit rond de eilanden vonden schelpenkenners volop driehoeksmosselen, die belangrijk zijn voor de voedselketen. Duikers vonden volop kranswieren. Weekdierenspecialisten vonden ruim twintig soorten slakken, zowel zoetwatersoorten als diverse landslakken. Ook dook de grote sabelsprinkhaan op. Voor de vlinderspecialisten viel het aantal waarnemingen van vlinders door het herfstachtige weer wat tegen.
De Marker Wadden maken deel uit van Nationaal Park Nieuw Land. Dagjesmensen kunnen het hoofdeiland per veerboot bezoeken. De andere eilanden blijven ongerept. Begin dit jaar is besloten dat er nog twee eilanden bijkomen. Ook die worden gevormd uit slib, zand, veen en klei uit de bodem van het meer. De nieuwe eilanden moeten in 2023 klaar zijn.