Een schat(je) uit Nederland: Dutch baby
Een kruising tussen een soufflé en een pannenkoek: zo zou je een Dutch baby –een schat(je) uit Nederland– kunnen omschrijven. Het is een baksel dat in de oven eerst enorm rijst. Dat dat bouwwerk vervolgens weer inzakt, is in dit geval geen probleem maar juist de bedoeling.
Het resultaat: een dikke pannenkoek met een hoge, knapperig gebakken rand. Naar eigen inzicht te vullen met bramen, jam of wat er maar in huis is. Maar ook zonder verdere versiering, een beetje afgekoeld, is het een lekker toetje.
Waar dit –volgens zeggen uit Amerika afkomstige– nagerecht zijn wonderlijke naam aan te danken heeft? Daarover doen verschillende vage verhalen de ronde. Zou het niet gewoon te maken hebben met de vorm waarin zo’n pannenkoek gebakken wordt? Dat kun je bijvoorbeeld doen in een gietijzeren pan. En die wordt in de Angelsaksische wereld wel een Dutch oven genoemd.
Met een koekenpan die in de oven kan (dus met een steel van staal) lukt het ook. Maar een ovenschaal van aardewerk kun je beter niet gebruiken. Zo’n keukenattribuut kan op zich best tegen hitte maar niet tegen het temperatuurverschil tussen de gloeiend hete schaal en het relatief koude beslag. Krak, krak: mijn favoriete ovenschaal brak in stukken toen ik het per abuis een keer probeerde.
Ingrediënten (voor 2-4 personen):
130 ml (volle) melk, 60 g bloem, 2 grote eieren, 20 g suiker, vanillepoeder of -aroma, een flinke snuf zout, 25 g boter. Verder nodig: een ovenbestendige koekenpan of een gietijzeren pan met een doorsnee van 18-20 cm. Garnering: bijvoorbeeld vers fruit, poedersuiker, jam, slagroom of een bolletje ijs.
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 210-220 graden Celsius.
2. Doe de melk, de bloem, de eieren, de suiker, het vanillepoeder en het zout in een kom. Geen vanillepoeder of -aroma in huis? Vervang een deel van de suiker door vanillesuiker. Klop alles met een garde kort door elkaar tot alle bestanddelen gemengd zijn. Het beslag luchtig kloppen is niet nodig. Laat het mengsel minimaal een kwartier staan zodat eventuele klontjes oplossen.
3. Zet de lege pan 5-10 minuten in de oven en laat hem gloeiend heet worden. Haal de pan uit de oven –voorzichtig: heet!– en doe de boter erin. Zet de pan even terug in de oven totdat de boter gesmolten is en bruist. Haal hem er dan weer uit en wentel de pan zodat de gesmolten boter verdeeld wordt over de bodem en de rand van de pan. Klop het beslag even door en giet het in de pan. Zet de pan zo snel mogelijk weer in de oven.
4. Laat de Dutch baby 15-20 minuten bakken, tot de koek gaar is en de randen mooi bruin zijn. Laat hem even afkoelen voor het serveren.
Variatietip: gebruik in plaats van vanillepoeder eventueel kardemompoeder.