Berlijn erkent ernst van Havana-syndroom
Duitsland is op de hoogte dat medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Berlijn symptomen kregen die passen bij het mysterieuze Havana-syndroom. Dat liet een regeringswoordvoerder woensdag weten.
Het is de eerste keer dat de symptomen officieel zijn vastgesteld bij Amerikaanse diplomaten in een ander NAVO-land.
De term Havana-syndroom wordt gebruikt om onverklaarbare klachten te omschrijven waar Amerikaans personeel in Cuba in 2016 voor het eerst melding van maakte. Zij hoorden soms rare geluiden en klaagden over ernstige hoofdpijn, misselijkheid en geheugenverlies. Experts vermoeden dat elektromagnetische straling wordt afgevuurd op overheidsgebouwen, maar dat is nooit bewezen. Dat zou dan gebeuren door de inzet van microgolfwapens. Overigens wordt die verklaring niet door alle deskundigen gedeeld.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf woensdag geen verdere informatie over de zaak. Amerikaanse diplomaten zeiden tegen The Wall Street Journal dat Duitsland niet het eerste Europese land is waar de klachten zijn vastgesteld. Recent nog in Oostenrijk. De klachten waren al bekend op ambassades in Cuba, China en Rusland.
De klachten begonnen een paar maanden geleden, zeiden diplomaten tegen de krant. Een aantal mensen is zo ziek geworden dat ze niet meer kunnen werken.
De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde in 2017 Cuba van het plegen van niet nader gespecificeerde aanvallen die deze symptomen zouden veroorzaken. Als reactie brachten de VS hun personeel op de ambassade terug tot een minimum. In 2018 meldden Amerikaanse diplomaten in China problemen die vergelijkbaar waren met die in Cuba. Ook undercover CIA-agenten die in andere landen samenwerkten met leden van plaatselijke geheime diensten om Russische geheime operaties op te sporen en tegen te gaan, meldden klachten die leken op het syndroom.