Economie

Rode beurzen door mogelijke afbouw coronasteun VS

De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag flink in het rood. Beleggers reageerden op de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve (Fed), waaruit bleek dat het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties om de Amerikaanse economie te ondersteunen dit jaar mogelijk zal worden teruggeschroefd. Onder het steunprogramma van de Fed zijn de aandelenbeurzen tot recordhoogtes gestegen.

ANP
19 August 2021 09:41

Daarnaast wordt gelet op de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten, die meer inzicht geven in de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid vormt naast de inflatie een belangrijke factor in het rentebeleid van de Fed. Volgens de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank zijn de doelen wat betreft de inflatie bereikt, maar is op het gebied van werkgelegenheid nog wel wat werk te verzetten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 765,12 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 1090,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2 procent.

Staalfabrikant ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,5 procent door zorgen dat het economische herstel zal vertragen door de opmars van de Delta-variant en de terugtrekking van de coronasteun door de Fed. Olie- en gasconcern Shell kampte met de aanhoudende daling van de olieprijzen en zakte 2,4 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 2,9 procent door de koersdruk in de Chinese techsector.

Adyen (plus 2,5 procent) was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak. Het betalingsbedrijf heeft naar eigen zeggen een sterk halfjaar achter de rug. De onderneming zag met name dat bestaande klanten meer gebruikmaakten van de diensten van het bedrijf. Het bedrijf verwerkte 216 miljard euro aan betalingen en zag de winst ruimschoots verdubbelen.

NN Group daalde 0,2 procent. De verzekeraar verkoopt vermogensbeheerder NN Investment Partners voor 1,7 miljard euro aan Goldman Sachs. NN en Goldman Sachs hebben daarbij afgesproken dat de Amerikaanse zakenbank de Nederlandse verzekeraar nog tien jaar zal blijven voorzien van diensten op het gebied van vermogensbeheer.

Bij de kleinere bedrijven verloor BAM 0,4 procent. De bouwer profiteerde in de eerste jaarhelft van de sterke vraag naar huizen in Nederland en boekte weer winst na het forse verlies een jaar geleden. BAM kijkt met vertrouwen naar de rest van het jaar, maar ziet ook risico’s. Zo blijft de coronasituatie onduidelijk en heeft het bouwbedrijf last van leveringsproblemen.

De euro was 1,1679 dollar waard, tegenover 1,1699 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,8 procent tot 63,64 dollar. Brentolie kostte 2,2 procent minder op 66,71 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer