Eigen bijdrage voor toegangstesten nog geen uitgemaakte zaak

Het demissionaire kabinet kondigde afgelopen vrijdag aan dat het in de toekomst een eigen bijdrage wil gaan vragen voor coronatoegangstesten, als iedereen eenmaal de kans heeft gehad om ingeënt te zijn tegen het coronavirus. Maar in de Tweede Kamer klinkt veel kritiek en is het maar zeer de vraag of een meerderheid dit plan van het kabinet wil steunen.

ANP
18 August 2021 21:39

Vanaf 20 september wordt het verplicht voor bezoekers van horeca, evenementen, festivals, sportwedstrijden en culturele bijeenkomsten om bewijs van een negatieve test of vaccinatie te tonen, als er meer dan 75 gasten aanwezig zijn. Daar op termijn een eigen bijdrage aan verbinden, vindt coronaminister Hugo de Jonge geen vorm van directe of indirecte vaccinatiedwang, zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Dat zou volgens hem het geval zijn als alleen een vaccinatiebewijs toegang verschaft.

Of er dwang of drang van de eigen bijdrage uitgaat, hangt af van de hoogte van het bedrag. Dat zou „de facto toegang kunnen belemmeren”, aldus De Jonge, die als mogelijke eigen bijdrage een bedrag van 7,50 euro noemde. Het gaat het kabinet erom dat gebruikers meebetalen aan de testvoorziening die de overheid biedt, het zogeheten profijtbeginsel. „Is het daarmee een indirecte plicht? Zo zien wij dat echt niet.”

Maar PVV-voorman Geert Wilders vindt een eigen bijdrage „een vorm van drang die we niet zouden moeten willen”. Ook SP-leider Lilian Marijnissen ziet een scenario waarin „mensen die niet willen of kunnen vaccineren of de test kunnen betalen” worden uitgesloten. „7,50 euro of überhaupt een bedrag, dat kan je niet platslaan. Dat leidt de facto tot een tweedeling.”

Attje Kuiken van de Partij van de Arbeid sluit een eigen bijdrage niet principieel uit, maar vindt dat nog niet alles op alles is gezet om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. Daar komt nog bij dat met de herfst op komst er mogelijk een nieuwe golf van besmettingen aankomt. „We gaan nu juist een spannende fase in, waarom zouden we het niet de komende drie maanden houden zoals het is?”

De VVD en D66 zien wel wat in een eigen bijdrage. Harry van der Molen van het CDA benadrukt dat hij het niet per se als een vorm van drang ziet, maar dat het wel om een „redelijk bedrag moet gaan”. Coalitiegenoot ChristenUnie ziet het niet zitten, zolang de gedragseffecten van zo’n stap onduidelijk zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer