Zestig maanden geëist tegen lid bende ramkrakers
Officier van justitie M. van der Heijden heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem zestig maanden celstraf geëist tegen S.M. De 28–jarige man maakt volgens het openbaar ministerie (OM) deel uit van een bende van acht Joegoslaven. De overige verdachten staan later deze week terecht.
De Joegoslaven worden ervan verdacht de afgelopen jaren in heel Nederland ongeveer zestig ramkraken bij juweliers, parfumeries en andere bedrijven te hebben gepleegd. De officier verdenkt M. van deelname aan vijf ramkraken in onder meer Gilze en Oudewater, het stelen van auto’s, heling en deelname aan een criminele organisatie. De verdachte zegt niets te maken te hebben met de hem ten laste gelegde feiten. Het OM kondigde aan ook een ontnemingsvordering van 68.000 euro in te dienen.
Het OM baseert zich in deze zaak voornamelijk op telefoongegevens. Bepaalde mobieltjes, die volgens justitie in bezit waren van de verdachten, stonden omstreeks de ramkraken veelvuldig met elkaar in contact. Een aantal van deze telefoonnummers is volgens de officier van justitie terug te leiden tot M. Ook rond het tijdstip van diefstal van auto’s die bij de ramkraak zijn ingezet, was veelvuldig telefonisch contact.
Advocaat van M., E. Oversier, was van mening dat het bewijs van het OM niet overhoudt. De telefoongegevens waren volgens hem veel te indirect aan elkaar gelinkt. Wie precies de leiding had in de groep is ook voor het OM nog niet helemaal duidelijk. De zaak wordt bemoeilijkt doordat de meeste verdachten niets zeggen.
De Raad Nederlandse Detailhandel zegt in een reactie het „schandalig” te vinden dat het zo lang heeft geduurd voordat de bende is opgepakt. Volgens de belangenorganisatie van winkeliers wordt het tijd om een nationale ’ramkraakcoördinator’ aan te stellen om deze criminaliteit aan te pakken. Jaarlijks heeft de detailhandel te maken met 750 ramkraken, die voor ongeveer 20 miljoen euro aan schade veroorzaken. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaken tegen de verdachten wordt 30 november gesloten. De uitspraak is 14 december.