Ambassadestaf Afghanistan van bed gelicht en het land uit geleid
Het Nederlandse personeel van de Afghaanse ambassade heeft het land maandagavond onmiddellijk en onder grote druk moeten verlaten. Dat zei demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer.
De ambassadeur werd vervangen door een zogenoemde zaakgelastigde. Die heeft volgens de minister maandagavond besloten mee te gaan op een vlucht die op dat moment door de Amerikanen werd voorgesteld als „de laatste vlucht tot datum x”. De eis vanuit Den Haag was om te blijven „tot het laatste moment”, maar het is uiteindelijk aan de zaakgelastigde zelf om de keuze te maken, aldus Kaag. „Het team is inderdaad gisteravond uiteindelijk uitgevlogen.”
Het ambassadepersoneel werd in de nacht van zaterdag op zondag van het bed gelicht, zei de minister. „Tegen hen is gezegd: de compound wordt binnenkort overvallen, ga nu naar de luchthaven.” Medewerkers van andere ambassades kregen volgens de minister dezelfde boodschap. Door de haast en een probleem met de communicatieapparatuur was er geen mogelijkheid om meteen het lokale Afghaanse personeel ook in te lichten, aldus Kaag.
NRC berichtte dat het lokale personeel zondag een verlaten ambassade aantrof. Volgens Kaag was er te midden van de haastige evacuatie van de ambassade een „communicatiebreakdown”. Toen het weer mogelijk was om vanaf het vliegveld contact te zoeken met het lokale personeel, is dat gebeurd, benadrukte Kaag.
Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken licht toe dat als een ambassade acuut en onverwacht moet worden verlaten, de post ‘offline’ gaat. Daarom was het niet mogelijk om in de nacht meteen het lokale personeel in te lichten, aldus de zegsman.
Er is inmiddels weer een vliegtuig onderweg naar Afghanistan, dat een nieuw ambassadeteam zal afzetten, plus 62 militairen voor de beveiliging. Zij zullen volgens Kaag „vandaag of uiterlijk morgen” de werkzaamheden vanuit Afghanistan voortzetten.
Kaag hoopt dat de komende dagen een aantal mensen in veiligheid kan worden gebracht. „Zeker het lokale ambassadepersoneel. Zij hebben alles in het werk gesteld om het vertrek van de tolken mogelijk te maken.”
Maar ze gaf daarbij wel een waarschuwing. „Wij hebben totaal geen invloed, geen controle. We hebben niet de middelen om mensen vanuit plekken verder dan Kabul weg te halen, dat doen andere landen ook niet. Het risico is er dat mensen de luchthaven niet kunnen en zullen bereiken. Nee, er is geen garantie. Dat is de vreselijke realiteit.”