Vrijwilligers vissen 3126 peuken van het strand in Katwijk
Het strand is weer een stukje schoner. Vrijwilligers hebben vrijdag 3126 peuken van het strand gevist in Katwijk.
Klik op de foto om de fotoserie te bekijken.
Piepschuim, wattenstaafjes, blikjes, snoepverpakkingen, ballonnen, doppen, rietjes, cartridges, jerrycans, houten pallets en visnetten. En peuken, heel veel peuken. Badgasten laten dagelijks een hoop rommel achter op het strand.
Vrijwilligers ruimen via de Boskalis Beach Clean Up Tour van Stichting De Noordzee afval langs de kustlijn op. Alweer voor het achtste jaar. Sinds 2013 hebben 14.457 deelnemers in totaal 94.509 kilo rommel geruimd.
De strandschoonmaakactie duurt vijftien dagen lang. „We zijn 1 augustus begonnen op Schiermonnikoog en in Cadzand”, vertelt woordvoerder Zita Veugen van de natuur- en milieuorganisatie. „Vanaf die locaties werken we naar elkaar toe. Elke dag een stuk strand.”
Aan de Boskalis Beach Clean Up Tour doen dit jaar in totaal meer dan 2500 vrijwilligers mee. „We willen hiermee het afvalprobleem zichtbaar maken”, legt Veugen uit. „Verder proberen we bewustwording bij mensen op gang te brengen.”
Opvallend dit jaar zijn dertig tot veertig jaar oude verpakkingen. Een Duitse margarineverpakking uit 1980 bijvoorbeeld, een chipszakje uit 1994 en een Griekse productverpakking uit 1992. „We kunnen dat zien aan de houdbaarheidsdatum.”
De schoonmaakactie richt zich dit jaar op de vervuiling door peuken. De vrijwilligers turven het aantal aangetroffen sigarettenstompjes. In Scheveningen is het grootste aantal aangetroffen. Het exacte aantal wil Veugen pas na afloop van de actie vertellen.
Overbodig is het opruimen van de peuken niet. „Veel mensen weten niet dat er plastic in het filter van een sigaret zit. Dat plastic is slecht voor de zee en voor de dieren in zee”, geeft de woordvoerder aan.
In Katwijk hebben vrijdag 113 vrijwilligers meegedaan aan de schoonmaakactie, waarbij ze 140,5 kilo afval en 3126 peuken hebben opgeraapt. De 160 deelnemers in Castricum zijn goed voor 114 kilo afval, en 2752 peuken.
Deelnemers in Castricum sorteren gevonden plastic van het strand om er het eerste vakantiehuis van gerecyled plastic van te maken. Het huisje komt te staan op Camping Geversduin.
Veugen van Stichting De Noordzee klinkt tevreden. „Het kan nog erger op het Nederlandse strand. Maar het kan ook nog beter.”