Onderwijs & opvoeding

Studeren vanachter een beeldscherm lijkt voorbij

Naar college. Met z’n allen. Zonder 1,5 meter afstand. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat vanaf september weer mogelijk. Onderwijsinstellingen zijn blij én hebben er alle vertrouwen in dat zo’n heropening veilig kan.

13 August 2021 10:59
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Dat de 1,5 meter in het mbo en hoger onderwijs wordt losgelaten, lijkt inmiddels duidelijk. Donderdagavond meldden Haagse bronnen dat studenten vanaf het nieuwe collegejaar geen afstand meer hoeven te houden. Deze vrijdag hakt het kabinet de knoop door en maakt het bekend welke aanvullende maatregelen nog gaan gelden. Zo ligt er een voorstel op tafel om het aantal studenten in een collegezaal te beperken tot 75.

Onderwijsbonden en studentenorganisaties reageren enthousiast. Zo laat vakbond LSVb weten „opgelucht en blij” te zijn en noemt Pieter Duisenberg, voorzitter van universiteitenkoepel VSNU, het vervallen van de afstandsregel „goed nieuws.” Het Interstedelijk Studenten Overleg zegt opgelucht en „hoopvol gesteld” te zijn.

Crisis

Een volledige heropening van het mbo en hoger onderwijs is verantwoord. Daarvan is Jan Hol, bestuursvoorzitter van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), overtuigd. De afgelopen periode –toen iedereen minimaal een dag per week naar Ede kon komen– merkte hij dat studenten en docenten hun verantwoordelijkheid namen. „Bij klachten bleven ze thuis. Grote uitbraken zijn ook niet voorgekomen.”

Hol pleit ervoor de verantwoordelijkheid voor de manier van verdere heropening bij onderwijsinstellingen zelf neer te leggen. „Het kabinet moet het idee laten varen om alles voor ons te bepalen”, licht hij toe. „Als bestuurders, docenten en studenten zijn we prima in staat ons onderwijs op een verantwoorde manier in te richten. Geef ons dat vertrouwen dan ook.”

Roostermaker

Evenals de CHE hadden Hogeschool Viaa in Zwolle en het Hoornbeeck College zich qua rooster ingesteld op volledige heropening. „We hoopten echt dat dit zou kunnen doorgaan”, zegt Viaa-woordvoerder Sietske van der Herberg. „Studenten snakken naar fysiek onderwijs, contacten, ontmoeting. We zijn dus heel blij met deze uitkomst.”

Dat merkt ook Willem de Potter, bestuursvoorzitter van het Hoornbeeck. „Al anderhalf jaar krijgen studenten volledig of gedeeltelijk online les. Vooral die laatste vorm is voor docenten en studenten belastend.” Daarbij komt dat onderwijs meer is dan kennisoverdracht, zegt De Potter. „Onderwijs draait om vorming. Daarvoor is ontmoeting nodig.”

Daarbij sluit Wouter van den Berg, woordvoerder van Driestar hogeschool in Gouda, zich van harte aan. Toch besloot de Goudse hogeschool eerder dit jaar dat tot half oktober de afstandsregel blijft gelden – ook als het kabinet besluit dat dit niet meer hoeft. „We hebben die beslissing vooral genomen om duidelijkheid te bieden aan onze medewerkers en studenten”, zegt Van den Berg. „Ook zou het organisatorisch lastig zijn om op het laatste moment alles weer om te gooien. Voorzichtigheidshalve hebben we er daarom voor gekozen in september nog niet helemaal open te gaan. In de praktijk is iedere student zo’n twee keer per week welkom.”

Prik

De vaccinatiegraad onder studenten weegt voor een belangrijk deel mee in de beslissing van het kabinet. De vier onderwijsinstellingen zien echter geen actieve rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om het stimuleren tot het halen van een prik. „Die beslissing ligt bij studenten zelf”, zegt De Potter. „Via allerlei kanalen kunnen ze informatie vinden over de over voors en tegens van vaccinatie. Wij zien het niet als onze taak hen verder te stimuleren of te informeren.”

Het is belangrijk dat studenten en medewerkers in alle vrijheid kunnen kiezen, vindt het viertal. Bang voor grote uitbraken zijn geen van allen. Van den Berg: „We monitoren als Driestar hogeschool de besmettingscijfers nauwkeurig. Op die manier kunnen we veilig handelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer