Viervijfde van schuld Irak kwijtgescholden
De voornaamste schuldeisers van Irak, verenigd in de Club van Parijs, hebben zaterdag besloten 80 procent van de schuld van Irak kwijt te schelden. Dit heeft een woordvoerder van de zeven grootste industrielanden (G-7) laten weten.
De donorlanden stellen geen voorwaarden aan de kwijtschelding. Irak heeft een schuld van 120 miljard dollar. De kwijtschelding werd in Berlijn bekendgemaakt. Daar hielden de twintig grootste economische mogendheden dit weekend een conferentie.
De Verenigde Staten en Groot-Brittannië wilden 95 procent van de schulden van Irak kwijtschelden. Duitsland, Frankrijk en Rusland waren aanvankelijk niet bereid verder te gaan dan een kwijtschelding van de helft van de schulden.
De overeenkomst is van grote betekenis voor de Amerikaanse inspanningen om de Iraakse economie weer op de been te krijgen. Het akkoord is ook een belangrijk gebaar van Frankrijk, dat de door de oorlog in Irak geleden schade aan de betrekkingen met de Verenigde Staten probeert te herstellen.
De Franse voorzitter van de Club van Parijs, Jean-Pierre Jouyet, zei dat het schuldenplan drie stappen kent. In de eerste tranche wordt per direct 30 procent van de schuld geschrapt. Nog eens 30 procent wordt doorgehaald als de Iraakse regering en het Internationaal Monetair Fonds het eens worden over een hervormingsprogramma, waarschijnlijk in 2005. De laatste tranche van 20 procent vervalt in 2008, als het driejarige IMF-programma is afgerond.
De Club van Parijs bestaat uit Australië, Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland, de VS en Japan.