Topman ABN AMRO vindt dat Nederlandse economie goed stand houdt
De Nederlandse economie houdt mede door alle overheidssteun relatief goed stand in de crisis, vindt topman Robert Swaak van ABN AMRO. Hij denkt niet dat nieuwe varianten van het coronavirus nog zullen leiden tot extra economische ontwrichting of nieuwe problemen bij de bank. ABN AMRO is volgens Swaak sterk uit de eerdere fase van de crisis gekomen en dat geeft hem „vertrouwen”. Afgelopen kwartaal werd weer winst geboekt, na verliezen in het voorgaande kwartaal en in coronajaar 2020.
„De situatie is nu heel anders dan eerst, omdat veel mensen gevaccineerd zijn”, zegt Swaak in een toelichting op de kwartaalcijfers. Hij denkt ook niet dat straks nog veel klanten van de bank in de problemen zullen komen als de overheidssteun in Nederland wordt afgebouwd.
De topman heeft ook de indruk dat de bank met zijn nieuwe strategie de goede weg is ingeslagen. „Dat zien we nu terug in de resultaten.” Als onderdeel van die strategie gaat ABN AMRO, zoals in november aangekondigd, komende jaren alles bij elkaar tot zo’n 2700 arbeidsplaatsen schrappen. Volgens Swaak zijn meer ingrepen zoals het er nu voor staat niet nodig.
Onder de streep hield ABN AMRO afgelopen kwartaal 393 miljoen euro over, ondanks de aanhoudende lage rentes waardoor de rente-inkomsten onder druk bleven staan. De hypotheekportefeuille liet groei zien, maar de vraag naar zakelijke kredieten in Nederland bleef nog wel beperkt. Swaak denkt dat als de overheid straks de steunmaatregelen af gaat bouwen de vraag naar bankleningen bij bedrijven weer gaat aantrekken.
Als gevolg van de verbeterde macro-economische vooruitzichten kon ABN AMRO ook weer een deel van het bedrag laten vrijvallen dat eerder apart was gezet voor leningen die mogelijk nooit zouden worden terugbetaald. In zijn kwartaalbericht meldde de bank verder in oktober eindelijk het slotdividend over 2019 uit te betalen. Dat kan, omdat banken in de eurozone van de Europese Centrale Bank (ECB) dan weer hun aandeelhouders mogen belonen als hun financiële situatie dat toelaat.
De crisis raakte ABN AMRO vorig jaar hard. De bank zette in 2020 voor het eerst in een decennium een jaarverlies in de boeken. Er moest veel geld naar de stroppenpot. Daarbij leed de bank flinke verliezen op een aantal grote zakelijke klanten. In het eerste kwartaal van dit jaar was opnieuw sprake van rode cijfers. Dat kwam vooral door een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Die zaak is daarmee klaar.
De bank is nog in een ander dossier verwikkeld. Eerder dit jaar leed ABN AMRO een nederlaag bij klachteninstituut Kifid in een zaak over woekerrentes op kredieten. Van deze doorlopende kredieten met variabele rente gaf het concern er naar schatting tienduizenden uit in de periode waarvoor Kifid de bank vermaande. Consumentenbond Claimservice kondigde in maart aan voor die leningen een miljoenenclaim bij de bank in te dienen. Later gingen de claimclub en de bank om tafel om de mogelijkheden van een compensatieregeling te onderzoeken. Swaak geeft aan dat de gesprekken „constructief” verlopen, meer kan hij er op dit moment nog niet over zeggen.