Economie

Zorgen om Fed-steun op verdeeld Wall Street

Zorgen over de coronasteun van de Federal Reserve drukten maandag de stemming op Wall Street. Twee beleidsmakers van de Amerikaanse koepel van centrale banken zeiden dat er al dit jaar een verkrapping van de steun van de Fed zou kunnen komen. Die zou dan minder staatsobligaties en andere waardepapieren op gaan kopen. Dat betekent dat er minder geld beschikbaar is en dat is doorgaans slecht voor de aandelenmarkten.

ANP
9 August 2021 22:21

Ook ging de aandacht uit naar de situatie rond het coronavirus. De Delta-variant verspreidt zich in veel landen, wat leidde tot zorgen om het herstel van de economische groei. Ook een onverwachte groeivertraging van de Chinese export droeg daar aan bij. Gecombineerd met een nieuw rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties zette dat de olieprijzen en de koersen van oliebedrijven onder druk.

Volgens de onderzoekers van het panel kan de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. VN-chef António Guterres noemde het rapport de doodsklap voor fossiele brandstoffen. Een vat Amerikaanse olie kostte door alle perikelen 2,2 procent minder op 66,81 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 69,25 dollar per vat. ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron verloren tot 1,9 procent aan beurswaarde.

De Dow-Jonesindex sloot met een min van 0,3 procent op 35.101,85 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 0,1 procent in tot 4432,35 punten. De Nasdaq ging 0,2 procent omhoog tot 14.860,18 punten.

Pluimveeconcern Sanderson Farms won 7,4 procent. De onderneming staat op het punt om overgenomen te worden door voedselproducent Cargill, die het bedrijf wil samenvoegen met branchegenoot Wayne Farms. De prijs van 4,5 miljard dollar biedt een premie van meer dan 11 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Levensmiddelenconcern Tyson Foods, dat er een grote concurrent bij krijgt, won desondanks haast 9 procent na beter dan verwachte resultaten.

Verder ging de aandacht uit naar Norwegian Cruise Line dat 1 procent verloor. De cruisemaatschappij mag in Florida voorlopig een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus verlangen van mensen die aan boord van zijn cruiseschepen gaan. De Amerikaanse staat kondigde aan in beroep te gaan.

Chipbedrijf Qualcomm (plus 0,4 procent) deed op zijn beurt een bod van 4,6 miljard dollar op de fabrikant van technologie voor auto’s Veoneer. De directie van het Zweedse bedrijf steunde eerder al een lager bod van 3,8 miljard dollar van het Canadese autobedrijf Magna (plus 0,5 procent). Veoneer, dat ruim 3 procent lager sloot, maakt systemen voor zelfrijdende auto’s.

De euro was 1,1761 dollar waard, tegen 1,1751 dollar bij het slot in Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer