Door vele ziekenhuisopnames staan 14 regio’s op ‘zeer ernstig’
In 14 van de 25 veiligheidsregio’s geldt het hoogste risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. De situatie is er ‘zeer ernstig’. Dat komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest.
De overheid stelt de risiconiveaus elke woensdag vast op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Er zijn vier niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.
Risiconiveau ‘zeer ernstig’ geldt in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Brabant-Zuidoost, Groningen, Twente, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg.
Negen regio’s staan een stapje lager, op ernstig. Dat zijn Friesland, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Limburg-Noord.
Zeeland ging in één klap van zeer ernstig terug naar zorgelijk, dus twee stappen omlaag. De andere veiligheidsregio op het een na laagste niveau is Drenthe. Die provincie stond vorige week op ernstig. Nergens geldt het laagste risiconiveau, waakzaam.
Afgelopen week stonden tien regio’s op ernstig en vijftien op zeer ernstig. In vergelijking met die landkaart zijn IJsselland, Noord-Holland Noord, Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord van zeer ernstig naar ernstig gegaan. Haaglanden, Twente, Flevoland en Zuid-Holland Zuid gingen juist een stap omhoog, van ernstig naar zeer ernstig.
De grootste brandhaard van het land is Amsterdam-Amstelland. Vorige week is het coronavirus vastgesteld bij 188 op de 100.000 mensen in en rond de hoofdstad, maar een paar weken geleden waren het er 914 op de 100.000. Dat is een daling van zo’n 80 procent. De provincie Groningen ging in een paar weken tijd van 536 naar 105 positieve tests op de 100.000 inwoners, en daarmee is het qua besmettingscijfers een van de rustigste delen van het land geworden.
In Flevoland worden naar verhouding de meeste mensen opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. De provincie telde vorige week 75,6 ziekenhuisopnames op elke miljoen inwoners. Daarna volgen Rotterdam-Rijnmond (65,7), Amsterdam-Amstelland (65,4), Gooi en Vechtstreek (50,6) en Zuid-Limburg (50,2). In de regio’s Drenthe, Gelderland-Midden en IJsselland zijn omgerekend het laagste aantal ziekenhuisopnames.
De kaart en de bijbehorende risiconiveaus worden volgende week woensdag opnieuw vastgesteld.