Economie

Philips roept twee keer in korte tijd gevaarlijke apparaten terug

Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft kort na de grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur ook nog tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen teruggeroepen. Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan die apparatuur eveneens ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot verwondingen of zelfs overlijden. De toezichthouder heeft beide terugroepacties van Philips in de hoogste risicocategorie, de zogeheten Class 1, ingeschaald.

ANP
4 August 2021 12:21Gewijzigd op 4 August 2021 15:02

Het euvel bij de beademingsapparaten betreft een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de machines bij het bereiken van een bepaalde maximale zuurstofdruk alarm slaan, zodat het ziekenhuispersoneel bij de patiënt gaat kijken. Als dat gebeurt, zorgt het systeem ervoor dat de zuurstofdruk automatisch ook iets afneemt. Dat laatste is volgens een woordvoerder van Philips in bepaalde gevallen niet wenselijk, vandaar dat Philips de apparaten moet aanpassen.

Volgens de FDA zijn er al tientallen incidenten en meerdere verwondingen bekend, maar geen sterfgevallen. Philips zegt dat de beademingsapparaten van de types V60 en V60 Plus voorlopig wel gebruikt kunnen blijven worden, maar dan moeten de patiënten extra goed in de gaten worden gehouden. Ook moet er snel op eventuele alarmen worden gereageerd.

Uitgaande van de gegevens van de FDA zijn er wereldwijd ruim 23.000 van de betreffende beademingsapparaten in gebruik, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten. Ook in Nederland wordt ermee gewerkt. De zegsman van Philips erkent dat het enigszins verwarrend kan overkomen dat er in korte tijd meerdere terugroepacties van beademingsapparatuur zijn. Maar volgens hem zijn gebruikers van de apparaten in kwestie wel allemaal benaderd.

De eerdere recall betrof voornamelijk apparaten met maskers die mensen ’s nachts dragen om slaapapneu te voorkomen. De gezondheidsrisico’s werden veroorzaakt door geluiddempend schuimrubber dat in de apparaten is verwerkt. Daarvan kunnen deeltjes loslaten die ingeslikt of ingeademd kunnen worden door de gebruiker. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze wordt schoongemaakt. Als dat schuim met bepaalde middelen in aanraking komt, kunnen schadelijke gassen vrijkomen.

Philips heeft al honderden miljoenen euro’s opzij gezet in verband met die eerdere kwestie. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd 3 miljoen tot 4 miljoen slaap- en ademhalingsapparaten verkocht die hersteld of vervangen moeten worden, waarvan naar schatting tienduizenden in Nederland. Topman Frans van Houten vond het bij de presentatie van de kwartaalresultaten vorige week nog te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo’n zaak voor de rechter komt, gaf Van Houten aan.

Philips kon niet direct zeggen wat de kosten voor de tweede terugroepactie zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer