Wolters Kluwer positief over herstel na coronacrisis
Dataleverancier Wolters Kluwer is iets positiever geworden over dit jaar. Het bedrijf merkt dat de meeste van zijn markten goed herstellen van de coronapandemie. Wolters Kluwer haalt zo’n 60 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten en nog eens 30 procent uit Europa.
In de eerste zes maanden van dit jaar daalde de omzet van Wolters Kluwer licht, maar dat was vooral te wijten aan de relatief dure euro ten opzichte van de dollar. Zonder dat effect was er een groei van 6 procent.
Wolters Kluwer levert onder meer informatiediensten over gezondheidszaken en op juridisch gebied, maar ook voor andere bedrijfsdiensten zoals belastingexpertise. Tijdens de coronapandemie leverde het bedrijf in de VS software waarmee bedrijven simpel de zogeheten PPP-leningen aan konden vragen waarmee de Amerikaanse overheid bedrijven ondersteunde zodat zij personeel in dienst konden houden. De omzet daarvan valt nu weg, maar Wolters Kluwer verwacht dat goed te maken doordat de afdeling die juridische diensten levert het drukker zal krijgen.
Ook merkte het bedrijf dat klanten weer wat meer geld gingen uitgeven aan software. „Sommige bedrijven hebben dat tijdens de crisis wat uitgesteld”, aldus financieel directeur Kevin Entricken. De belangrijkste groeimotor van Wolters Kluwer blijft echter de terugkerende omzet uit abonnementsdiensten. „Accountants hebben software nodig in goede en slechte tijden, artsen ook”, weet Entricken.
Door de heropening van de economie krijgt Wolters Kluwer ook weer te maken met wat extra kosten. Zo zegt Wolters Kluwer weer meer uit te gaan geven aan promotie en investeringen in verdere groei. Ook wil het bedrijf weer voorzichtig mensen terug laten komen naar kantoor. Nu werkt nog 5 à 10 procent van het personeel op kantoor en de rest thuis. „We hebben geleerd dat we heel goed op afstand kunnen werken, maar in sommige gevallen gaat er niets boven het in dezelfde ruimte zijn als je collega’s.” Entricken voorziet dan ook dat de reiskosten weer stijgen als personeel van verschillende Wolters Kluwer-vestigingen weer gaan vliegen om elkaar te treffen.
Voor Wolters Kluwer blijft de gezondheid van het personeel het belangrijkste. „In verschillende landen zullen we de terugkeer naar kantoor dus anders aanpakken”, legt Entricken uit. Hij voorziet ook dat een hybride manier van werken, deels thuis en deels op kantoor, in veel gevallen de uiteindelijke oplossing wordt.
Wolters Kluwer zette al veel in op de ontwikkeling van clouddiensten en die hebben de klanten van de informatieleverancier geholpen tijdens de coronacrisis. Ook nu blijft de ontwikkeling van die diensten prioriteit.
In de eerste zes maanden van dit jaar boekte Wolters Kluwer een omzet van van 2,3 miljard euro. Onder de streep bleef daar 360 miljoen euro van over.