Bonden en werkgevers: Vaccinatieplicht zoals Google wil mag niet
Het verplichten van personeel om gevaccineerd te zijn voor de terugkeer naar de werkvloer, zoals techbedrijf Google woensdag aankondigde, mag niet in Nederland.
Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Zo mogen werkgevers hun werknemers niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus.
Vakbonden FNV en CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW stellen dat Google in Nederland onder het Nederlandse recht valt en dus de bestaande wetgeving van toepassing is. „De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten”, zegt een woordvoerster van FNV.
VNO-NCW zegt dat de discussie rondom verplicht vaccineren van werknemers niet of nauwelijks speelt bij de eigen achterban. „Anders dan in de Verenigde Staten kennen we in Nederland een zeer hoge vaccinatiebereidheid.” Ook bij de achterban van de bonden speelt de vaccinatiediscussie nagenoeg niet.
Google maakte woensdag bekend van alle werknemers te gaan eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus als ze weer terug willen naar kantoor. De maatregel geldt in eerste instantie voor de Verenigde Staten en gaat de komende weken al in bij de Amerikaanse vestigingen. Later zouden andere landen moeten volgen, mits er genoeg vaccinaties beschikbaar zijn en de wetgeving het daar toestaat.
Google Nederland laat weten dat het nog te vroeg is om te zeggen wat voor gevolgen het nieuwe beleid heeft voor medewerkers van het bedrijf hier. In totaal telt Google Nederland ongeveer 900 werknemers. In het hoofdkantoor in Amsterdam werken ongeveer 400 mensen, bij de datacentra circa 475.
Opening
Hoewel de vakbonden en VNO-NCW een vaccinatieplicht in Nederland uitsluiten, ziet Katja van Kranenburg, arbeidsrechtadvocaat bij advocatenkantoor CMS, wel degelijk mogelijkheden voor een dergelijke verplichting. „In de AVG zit gewoon een opening om arbeidsgerelateerde wetgeving te maken voor bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Dat doen we al voor hepatitis bijvoorbeeld, waarom zouden we dat niet doen voor het coronavaccin?”, stelt ze op BNR Nieuwsradio. De advocaat benadrukt overigens geen vaccinatieplicht te bepleiten voor iedere burger, alleen voor werknemers in risicovolle beroepen, zoals de zorg.
Gezondheidsrechtadviseur Robinetta de Roode stelt in haar column op de website van artsenkoepel KNMG dat er helemaal geen vaccinatieplicht geldt in het geval van hepatitis B. De werkgever moet zijn personeel van de Arbowet wel een vaccinatie tegen het virus aanbieden, schrijft ze. Ook mag hij niet-gevaccineerde zorgmedewerkers verbieden risicovol werk te doen door ze ander werk aan te bieden. Maar van een verplichte hepatitis B-vaccinatie is volgens De Roode beslist geen sprake.