Binnenland

Nederlandse hulporganisaties hervatten steun aan Tigray

Nederlandse hulporganisaties van de Dutch Relief Alliance (DRA) hebben hun steun aan inwoners van de Ethiopische deelstaat Tigray weer hervat. Die hulp lag de afgelopen maand nagenoeg stil. De Ethiopische regering kondigde op 28 juni een eenzijdige wapenstilstand af en strijders van de Tigray People’s Liberation Front (TPLF) namen de hoofdstad Mekelle in. Snel daarna verslechterde de veiligheidssituatie zodanig dat hulpverlenen in de regio wekenlang amper nog mogelijk was.

ANP
29 July 2021 12:40

Inmiddels kunnen de hulporganisaties sommige plekken weer bereiken, zoals het stadje Alamata. Zij delen daar voedselpakketten uit. Volgens de laatste cijfers van de VN dreigt voor meer dan twee miljoen mensen in het gebied een voedselcrisis. Vanwege het al negen maanden slepende conflict in Tigray en plunderingen hebben boeren minder gewassen kunnen verbouwen. Ook raken de voedselvoorraden uitgeput.

Waar mogelijk worden in Tigray ook andere goederen uitgedeeld, zoals matrassen, dekens, keukengerei en gereedschap om huizen te repareren. Meisjes en vrouwen krijgen pakketten met daarin wc-papier, schoon ondergoed en maandverband. In deze zogenaamde ‘dignity kits’ zitten ook een fluitje en een zaklamp. Die hulpmiddelen moeten bijdragen aan de veiligheid van de vrouwen. Bijvoorbeeld wanneer zij in het donker naar het toilet moeten. Met het fluitje kunnen zij in geval van nood alarm slaan.

In Tigray zijn namens DRA zes organisaties actief: Cordaid, ZOA, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund en Save the Children. Ondanks dat hun hulp voorzichtig weer op gang komt, blijft de instabiliteit in en rond Tigray hun werk ernstig belemmeren. Er is nagenoeg geen internetverbinding in het gebied en het telefoonnetwerk is er erbarmelijk. Communiceren met medewerkers ter plekke is voor de hulporganisaties daardoor nauwelijks mogelijk. Ook zijn de banken gesloten, waardoor het uitdelen van contant geld niet mogelijk is.

Jette Swinkels, noodhulpcoördinator bij Cordaid, zegt in een persverklaring: „De veiligheidssituatie is zorgwekkend. De afgelopen weken zijn er aanslagen geweest op hulpverleners en hulpkonvooien. We zijn de situatie constant aan het monitoren om te bepalen wat nog verantwoord is.”

De DRA is een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties dat helpt bij humanitaire rampen. In 2015 werd het in partnerschap met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken opgericht. Ze werkt in Tigray vooral met lokale hulpverleners. De DRA laat weten dat er namens haar momenteel geen Nederlandse hulpverleners in het gebied aanwezig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer