Amerikaanse roman over het maken van de juiste keuzes
Peyton is vijftien als zijn vader plotseling overlijdt. Het enige wat overblijft, zijn herinneringen. Wie was zijn vader eigenlijk en hoe is hij geworden tot de man die Peyton als vader heeft gekend?
Hij gaat een lange fietstocht maken, dezelfde die zijn vader maakte toen hij zo oud was als Peyton. De jongen ontdekt dat zijn vader een enorm groot hart had en zijn vrijheid inleverde om zijn plek in de familie in te nemen. Peyton moet ook keuzes maken. Kiest hij voor zijn vriendinnetje Lisa met al het onbekende wat erbij komt kijken? Durft hij zich te geven aan een vrij leven met een vrijgevige geest en een gevoelige ziel?
”De kaart naar ons eiland” is het eerste boek van de Amerikaanse schrijfster Valerie Fraser Luesse dat in het Nederlands verschijnt. Als lezer kun je niet anders dan van Peyton houden. Hij maakt bijzondere keuzes, hij deelt zijn brood met wie het nodig heeft, geeft zijn geld weg, werkt hard voor de kost en blijft ondanks alles nederig van geest. Voor iemand van zijn leeftijd zijn zijn beslissingen bijna ongelooflijk, maar toch zorgt de schrijfster ervoor dat je Peyton helemaal omarmt. Haar schrijfstijl is levendig en onderhoudend, je waant je tijdens het lezen even helemaal in zuidelijke sferen met luidruchtige maaltijden, drukke families, verraderlijke natuurelementen, cicaden en palmbomen. Een prachtige roman over het maken van de juiste keuzes, de impact die een oorlog kan hebben op deze keuzes en de hechte band die een familie kan bieden.
De kaart naar ons eiland, Valerie Fraser Luesse; uitg. KokBoekencentrum; 334 blz.; € 21,99