Vrijwilligers in touw om puin te ruimen langs de Maas
Vrijwilligers van Natuurmonumenten zijn de afgelopen twee dagen bezig geweest met het opruimen van de troep die door het hoogwater in Zuid-Limburg is achtergelaten. Dat is succesvol verlopen, maar het opruimen van alle rotzooi langs de Maas en de beken is „een gigantische klus”, zegt de organisatie.
Voorlopig werkt Natuurmonumenten nog met gerichte acties met een beperkt aantal vrijwilligers per keer. „Aan de ene kant is het belangrijk dat we zoveel mogelijk zo snel mogelijk opruimen, maar het moet wel veilig zijn”, zegt Rob van Schijndel, gebiedsmanager in het getroffen gebied.
Boswachters inventariseren welke gebieden weer toegankelijk zijn. Op veel plekken kan nog niet veilig worden gewerkt. „Langs rivieren en beken is veel grond weggespoeld. Dat zie je niet altijd omdat er nu een dikke laag rotzooi ligt”, zegt Van Schijndel. „We gaan altijd eerst met experts een gebied in, voor we er met vrijwilligers aan de slag kunnen. We willen zeker weten dat het veilig en verantwoord is voor we mensen vragen om ons te helpen.”
Rotzooi
Medewerker Nico Altena vindt het heel mooi om te zien dat mensen overal vandaan komen om te helpen. „Mensen trekken hun laarzen en oude kleding aan en ze willen wat doen. Fantastisch.” Het werken geeft Altena een goed gevoel. „Binnen een paar uur verzamel je al een hele berg rotzooi. Maar het maakt ook indruk. Je ziet veel spullen die waarschijnlijk zo zijn weggespoeld uit huizen van mensen die getroffen zijn door de watersnoodramp.”
Er melden zich meer mensen aan om te helpen met opruimen dan Natuurmonumenten op dit moment aankan. De organisatie benadrukt dat ook buiten de gebieden van Natuurmonumenten organisaties hulp kunnen gebruiken met opruimacties langs de Maas, zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap.
Ook roept Natuurmonumenten op niet zelf naar natuurgebieden te gaan die nog niet zijn vrijgegeven, ook niet om op te ruimen. „Door de overstromingen en hevige regenval zijn de terreinen kletsnat en zompig. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld door drijfzand en wegtrekkend water.”
Maandagochtend was er een opruimactie bij Abshoven (Munstergeleen) en dinsdag werd er opgeruimd langs de Maas ter hoogte van Meers, niet ver van Stein. Woensdag is het Geuldal bij Valkenburg aan de beurt geweest, donderdag hetzelfde Geuldal, maar dan ter hoogte van Mechelen. Dat is de streek waar de gezwollen Geul heeft huisgehouden en veel troep achterliet. Volgende week dinsdag gaan vrijwilligers aan de slag bij het Geleenbeekdal. Later maakt Natuurmonumenten nog meer locaties bekend.
Opengesteld
De brug over de Maas tussen het Limburgse dorp Roosteren en het Belgische stadje Maaseik is dinsdag weer opengesteld voor alle verkeer. Maandag maakte burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik nog bekend dat de brug voor zwaar verkeer zeker tot en met woensdag taboe was. Dinsdag liet hij echter weten dat zwaar verkeer er per direct alsnog over kan. De Pater Sangersbrug werd tijdens het hoogwater van de Maas volledig afgesloten.