Kaalslag dreigt in openbaar vervoer
Door het hele land doen bussen vanaf volgend jaar minder frequent de haltes aan. Sommige trajecten worden helemaal geschrapt, omdat ov-bedrijven drastisch moeten bezuinigen.
Hoe langer we massaal thuiswerken, hoe penibeler de financiële huishouding van bedrijven in het openbaar vervoer wordt. Zonder passagiers geen inkomsten. Dus zien provincies en vervoersbedrijven zich genoodzaakt te snijden in dienstregelingen van stads- en streekbussen, schreef Trouw maandag.
Buslijnen
Het gaat om buslijnen van onder meer de vervoersbedrijven Arriva (Noord-Brabant, Limburg en Friesland), Keolis (Overijssel en Gelderland) en Connexxion (Noord-Holland en Flevoland). De exacte omvang van de kaalslag is nog niet duidelijk.
Provincies stevenen af op 10 procent minder busritten ten opzichte van voor de pandemie, blijkt uit hun plannen. De inkrimping heeft effect op tientallen buslijnen. In enkele regio’s draait de ingeperkte dienstregeling al.
De vervoersbedrijven (NS, stads- en streekvervoer) kampen door de coronacrisis met miljoenenverliezen. Om te voorkomen dat er straks helemaal geen treinen en bussen meer rijden, staat de overheid garant voor maximaal 95 procent van de tekorten van ov-bedrijven, wat neerkomt op 1,5 miljard euro voor dit jaar, en nog eens 240 miljoen euro tot september 2022.
Wel moeten de vervoersbedrijven en de provincies, verantwoordelijk voor het streekvervoer, duidelijk maken hoe ze het resterende tekort van 5 procent opvangen. Deels gebeurt dat door het snijden in de dienstregelingen. Overigens eist het Rijk dat provincies de dienstregelingen juist ontzien. Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) zei tegen Trouw dat vervoerders geen coronavergoeding ontvangen als ze zich niet aan de afspraken houden. Maar ook zij kan niet garanderen dat er „nooit ergens een bus verdwijnt.”
Kwetsbare groepen
Gemeentebesturen maken bezwaar tegen de nieuwe dienstregelingen. Ze voorzien dat de inkrimping vooral kwetsbare groepen treft, omdat bijvoorbeeld de bereikbaarheid van ziekenhuizen en het speciaal onderwijs erdoor verslechtert.