Buitenland

Strandpaleis met
 het fijnste zand

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft vriend en vijand met zijn bouwwerken verbazen. Afgelopen maanden kwam hij eerst in het nieuws door de inwijding van een immense moskee op het Taksimplein, die het standbeeld van de vader des vaderlands, Kemal Atatürk, in zijn schaduw stelde. Een paar weken geleden maakte hij zijn plan bekend voor de aanleg van een groots kanaal dat de Bosporus moet ontlasten.

René​ Zeeman
23 July 2021 18:32
beeld AFP
beeld AFP

Erdogan doet nu van zich spreken door een zomerpaleis. Het onderkomen staat al twee jaar aan de Egeïsche Zee, maar niemand wist van het bestaan. Dat het 300 kamers tellende paleis in het nieuws is gekomen, komt door de hofarchitect van Erdogan, Sefik Birkiye. Hij had foto’s van Erdogans zomerverblijf op zijn website geplaatst.

Oppositiekranten kregen er lucht van, kopieerden de beelden en verspreidden ze op internet. Te zien was een fraai twee verdiepingen tellend hoofdgebouw, met een moskee, een groot zwembad, een aanlegsteiger voor luxe jachten en een landingsplaats voor een helikopter. Voor het tropische privéstrand had Erdogan 2168 vrachtwagens met het fijnste zand laten aanrukken, meldde de Frankfurter Allgemeine.

Het Turkse staatshoofd heeft overigens al een paar luxe verblijven. Naast zijn paleis in Ankara beschikt hij over een residentie in Istanbul en een onderkomen voor de winter aan het Vanmeer in het oosten van Turkije.

Waarom nog een vakantieverblijf? Regeringsgetrouwe kranten schrijven dat niemand van dit luxe pand weet met het oog op mogelijke aanslagen.

De oppositie heeft geen goed woord over voor de bouwwoede van de president en verwijt hem belastinggelden te verkwisten. Het paleis kost de staat een slordige 60 miljoen euro. In de ogen van de oppositie laat Erdogan het geld voor zichzelf stromen, terwijl de economie van het land in een deplorabele staat verkeert.

Daar klopt wel. De inflatie schoot in juni omhoog naar 17,5 procent, het hoogste niveau in twee jaar. De werkloosheid onder mannen bedraagt 27 procent. Onder vrouwen is die bijna 34 procent. De jeugdwerkloosheid spant de kroon met 42 procent. Van de 82 miljoen inwoners lijden er 16 miljoen honger. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Met deze cijfers in het achterhoofd is het bizar dat mevrouw Erdogan de burger adviseert een boodschappenbriefje op te stellen voordat hij of zij naar de supermarkt gaat. Dan koop je niet teveel. Iedereen moet de broekriem aanhalen, is haar devies. Die oproep is ongeloofwaardig als iemand kort daarvoor voor zichzelf een handtasje heeft aangeschaft voor de prijs van bijna 45.000 euro.

Erdogan wist vroeger wat de gewone man wilde. Dat vertaalde zich in verkiezingsoverwinningen. Volgens de laatste peilingen haalt Erdogan slechts 26 procent van de stemmen. Dat is de laagste score in twintig jaar. Gelukkig voor Erdogan zijn de verkiezingen pas in 2023. Dat geeft hem nog tijd de schade te herstellen.

Voorlopig kan Erdogan het beter laten bij luchtkastelen bouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer