Wat Ben & Jerry’s wel en niet boycot
Ben & Jerry’s stopt met zijn ijsverkoop in Joodse nederzettingen. Op vragen van het Reformatorisch Dagblad wil het bedrijf echter geen antwoord geven. Ook Unilever, eigenaar van het ijsmerk, geeft „gezien de gevoeligheid van het onderwerp” geen nadere uitleg.
„Wij zijn van mening dat de verkoop van Ben & Jerry’s-ijs in de bezette Palestijnse gebieden niet in overeenstemming is met onze waarden”, staat op benjerry.com. „We horen en erkennen ook de zorgen die onze fans en vertrouwde partners met ons delen.”
Over welke waarden hebben we het dan? Ben & Jerry’s noemt er drie. Mensenrechten en waardigheid is de eerste. „We respecteren de rechten van alle mensen om in vrijheid, veiligheid, eigenwaarde en vrijheid van meningsuiting en protest te leven.”
Ben & Jerry’s-ijs ligt niet meer in de winkels op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. In de rest van Israël blijft de verkoop doorgaan, ook in de Palestijnse gebieden, waarvan bekend is dat de Palestijnse Autoriteit de eigen mensen onderdrukt.
Ben & Jerry’s wilde eigenlijk helemaal stoppen in Israël, maar werd teruggefloten door Unilever die het Amerikaanse ijsmerk in 2000 inlijfde. Door een unieke overnameovereenkomst behield Ben & Jerry’s echter een grote mate van zelfstandigheid en dat leidt nu tot forse botsingen over het beleid in Israël.
Steniging
Over mensenrechten gesproken: Ben & Jerry’s verkoopt ijs in 38 landen waaronder de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In dat land zijn straffen zoals geseling en steniging vanwege islamitische sharia-rechtbanken toegestaan. Op homoseksualiteit staat de doodstraf. Mensenrechtenorganisaties klagen steen en been over dit Arabische land. Gaat Ben & Jerry’s er nu ook stoppen met de verkoop van ijs? Omdat het bedrijf niet wil reageren, komt daar dus geen antwoord op.
Waarde nummer 2 van de oorsprong Amerikaanse ijsmaker is: sociale en economische rechtvaardigheid. „We zetten ons in voor het bereiken van gelijkheid, kansen en gerechtigheid voor gemeenschappen over de hele wereld die historisch zijn gemarginaliseerd”, valt er te lezen op de site. „Ben & Jerry’s heeft een lange en trotse geschiedenis in het ondersteunen van onze lgbtq+ broeders en zusters in de strijd voor gerechtigheid.” Als dat dan zo’n belangrijke waarde is voor Ben & Jerry’s, waarom blijft het bedrijf dan wel ijs verkopen in Maleisië? Daar loopt een praktiserende homo kans op een celstraf van maximaal 20 jaar.
Milieu
Waarde nummer 3 van de ijsmaker is milieubescherming, restauratie en regeneratie. „We zetten ons in voor een positieve, levengevende impact op het milieu die aangetaste natuurlijke omgevingen herstelt en een grotere diversiteit en overvloed aan ecosystemen mogelijk maakt.” In het lijstje van de 38 landen valt dan onmiddellijk Brazilië op. Vorige week dreigden Nederlandse supermarkten met een boycot van soja en andere landbouwproducten uit het Zuid-Amerikaanse land. Pijnpunt is een Braziliaanse wet die verdere kap van de Amazone mogelijk maakt. Er zijn geen berichten dat Ben & Jerry’s zich vanwege waarde nummer 3 terugtrekt uit dit land.
Het allesoverkoepelend motto van Ben & Jerry’s is: Wij geloven dat ijs de wereld kan veranderen. Een boycot is volgens de ijsmaker daarbij dus een geëigend middel. Ook als dat slechts selectief wordt toegepast.